Legutóbb módosítottam:
2010. január 3-án
(régebben Turista Magazin)

Vasút épült Magyarországon! – Szentendre
    A címben jelzett mondat ma bizony nagy hír a Kárpát-medencében, ahol a vasutakat inkább megszüntetik, mintsem hogy fejlesztenék. Az új vasút, habár normál nyomtávolságú, mégsem „szokványos” vonal, amely városok és falvak népének életét megkönnyítve szelné át a tájat. Ellenben régiókat köt (...)
Turista Magazin – 2009. július
Hosszabb útvonalon a Börzsönyben
    Az idei szezonkezdet óta immár hivatalosan is hosszabb lett a Börzsöny erdeibe vezető Kemencei Erdei Múzeumvasút (KEMV). A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület (KBK) által 2000 óta önkéntes munkával működtetett 600 mm nyomtávolságú kisvasút újraindítása óta töretlenül fejlődik. (...)
Turista Magazin – 2009. május
Skanzenvasút
    Ha Szentendrét és a vasutat összefüggésben említjük, rövidesen már nemcsak a Budapestre tartó HÉV és a Városi Tömegközlekedési Múzeum juthat eszünkbe, hanem Magyarország legújabb vasútvonala is! Március elején ugyanis kezdetét vette a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (...)
Turista Magazin – 2009. április
Szavazzunk a jegypénztárban! – Kisvasutak
    A hagyományos Kárpát-medencei Kisvasúti Találkozót 2009. február 4-én rendezték meg Budapesten. A rendezvényen a magyarországiak mellett képviseltették magukat erdélyi, felvidéki, csehországi és lengyelországi kisvasutak is. A megjelentek néhány szóban ismertették saját (...)
Turista Magazin – 2009. március
Székely gyors a havasokba
    Az első hírek alapján talán csak egy kényelmes utazásnak ígérkezett az idei csíksomlyói búcsúba Budapestről indított különvonat, holott sejteni lehetett, hogy itt valami nagy dolog készül. Erdély földjén ugyanis 64 év (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2008. július
Éledő kisvasút – Valami készül a Börzsönyben
    Azt hiszem, nem valótlan azt állítani, hogy sok túrázó börzsönyi kirándulása kezdődik, illetve fejeződik be a Duna-parti Szob városában. A márianosztrai úton haladva Szob határában évek, sőt már szinte évtizedek óta zökkenhettünk kétszer is nagyot két elhagyatott sínpáron. Ettől balra (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2008. május
Lilla-napi vonatozás
    Február derekán, Lilla-napon, immár második alkalommal hívunk minden érdeklődőt és kisvasútbarátot Miskolcra, a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton megrendezett Lilla-napi vonatozásra!
Hegyisport és Turista Magazin – 2008. február
Éjjeli túra a Bükkben – Csend, fagy, sötét
    Szilvásvárad-Szalajkavölgy megállóhelyen szálltunk le a vonatról. Ugyanúgy, mint megannyi más alkalommal is, amikor bükki túrára indultunk. Ezúttal azonban valami mégiscsak más volt. Sötét volt, este. A hó éppen akkor kezdett el igen intenzíven „szállingózni”, épphogy látszódott az (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2008. február
Új attrakció Királyréten – Hajtánykaland
    Az utóbbi években örvendetes fejlődésnek lehettünk tanúi a Királyréti Erdei Vasúton. A Kismaros és Királyrét közti, tizenkét kilométeres pályán közlekedő kisvasút legújabb attrakciója a királyréti hajtánypálya. Ennek kipróbálására kerekedtünk útra egyik hétvégén.
Hegyisport és Turista Magazin – 2007. július
Újra járnak a vonatok Lajosházára – Új pályán a vasút
    2007. április 27-én ünnepélyes keretek között üzembe helyezték a Mátravasút Gyöngyös–Lajosháza közötti, felújított szárnyvonalát. A felújítás a „Mátrai Fejlesztési Projekt” első elemeként valósult meg, melyet vonalhosszabbítás és a leendő új végállomás környezetének turisztikai fejlesztése követ majd.
Hegyisport és Turista Magazin – 2007. június
Nosztalgiavonatozás – Lilla és a „Kis szörnyeteg”
    2007. február 17-én rendezték meg első alkalommal a Lilla-napi vonatozást Miskolcon, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) vonalán. A nagy napon már kora hajnalban pezsgett az élet a kisvasút diósgyőri járműtelepén. Szorgos kezek az utolsó simításokat végezték Lilla fekete acéltestén, hogy a (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2007. április
Konferencia a kisvasutakért
    A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Kisvasúti Találkozót február 7-én a Keleti pályaudvar Kultúrtermében. Gáspár János, az Alapítvány ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében a „dicső múlttal” (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2007. március
A Bükk téli arca – Két keréken a havon
    Ez a kicsit talán merésznek tűnő ötlet nem volt előzmények nélküli. Szokott útvonalunkon, Szilvásváradtól Miskolcig már többször tekertünk a Bükkben, és a táj mindannyiszor magával ragadott, tavasszal, nyáron és ősszel egyaránt. A sorból már csak a tél hiányzott, de az is csak biciklivel. (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2007. február
Lilla-napi vonatozás
    A közeli Lilla-nap alkalmából 2007. február 17-én, szombaton első alkalommal rendezik meg a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Lilla-napi vonatozást. A program keretében gőzvontatású nosztalgiavonat közlekedik Miskolc és Garadna között, egy rövid személyvonat élén (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2007. január
„Kis szörnyeteg” Miskolcon
    A Lillafüredi Állami Erdei Vasút napján, résztvevői a diósgyőri járműtelepen egy csillogó-villogó, bár kissé otromba mozdonykára lehettünk figyelmesek. A „kis szörnyeteg” a Szerencsi Cukorgyár néhai kisvasútjának frissen felújított B-26-os dízelmozdonya, melyet az 1950-es évek elején (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2006. augusztus
Az Aranyos mentén – Letűnt korok hangulata
    Barátságos kolompszóra ébredtünk Torockón. A főtéren álmosan sütött végig a reggeli nap, ki-kibújva a komor felhők közül. Vendéglátóinktól kapott kiadós reggelink elfogyasztása után rövidesen útra keltünk, az Aranyos-menti kisvasút, Verespatak, Abrudbánya és környékük megtekintésére.
Hegyisport és Turista Magazin – 2006. augusztus
Hátszeg – Egy nap Dél-Erdélyben
    Erdélyi körutunk utolsó állomáshelye Déva volt. Az esős idő miatt elhalasztott retyezáti kirándulásunk helyett a hegység előterében elterülő Hátszeg környékét tekintettük meg, mely ódon templomokkal, rozsdásodó gőzmozdonyokkal és lenyűgöző tájjal várt bennünket.
Hegyisport és Turista Magazin – 2006. június
A Mátravasút büszkesége
    Mint arról már novemberi számunkban hírt adtunk, szeptember óta ismét büszkélkedhet gőzmozdonnyal a személyszállítás megindításának nyolcvanadik évfordulóját ünneplő Mátravasút. Tavaly ősszel a szilvásváradi Szilvi kismozdony költözött át Gyöngyösre, néhány különleges (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2006. május
Mikulások gyalog és kisvasutakon
    Évről-évre egyre több helyen rendeznek Mikulás-túrákat és indítanak Mikulásvonatokat a kisvasutakon. Decemberben hat helyen – Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Gyöngyösön, Királyréten és Kemencén – a környékbeli gyermekek legnagyobb örömére kisvonaton érkezett (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2006. január
Nyírvidéki Kisvasút – Fapados zötykölődés
    Idén ünnepli századik születésnapját a MÁV Nyírvidéki Kisvasútja. A mai hálózat alapját képező Nyíregyháza – Dombrád fővonal 1905. december 21-én nyílt meg. Az eltelt idő alatt sok vihar vonult el a kisvasút fölött; világháborúk, közlekedéspolitikai koncepciók, gazdasági hanyatlás. (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2005. december
Gőzössel a Mátrába
    Szeptembertől ismét van gőzmozdonya a közkedvelt Mátravasútnak. A kis, 1949-ben a MÁVAG-ban gyártott, 394,057-es pályaszámú gőzös és kocsija korábban a szilvásváradi kisvasúton szállította utasait. A Mátra és a Nyugat-Bükk három kisvasútját – a gyöngyösit, a felsőtárkányit (...)
Hegyisport és Turista Magazin – 2005. november
Kisvonattal a Csanyik-völgybe
    Május utolsó szombatján rendezték meg a Lillafüredi Állami Erdei Vasút napját. Ez alkalommal a Csanyik-völgybe utazhattak az érdeklődők a kisvasút különvonatával, ahol megtekinthették az Északerdő Rt. legújabb erdei iskoláját, és ismerkedhettek a környék nevezetességeivel.
Hegyisport és Turista Magazin – 2005. július
A Boronka melléken – Vásárnapi vonatozás
    A Balaton déli partjától 23 km-re elterülő Mesztegnyő erdei kisvasútja közvetlenül a falu nagyvasúti megállója mellett található. A MÁV vágányain, majd egy kis ösvényen átkelve apró házikó és betonaljakból kirakott rövidke peron jelzi a kisvasút állomását. Immár nyolcvan esztendeje
Hegyisport és Turista Magazin – 2005. június
Indul a kisvasúti év – Bakancsos „masiniszták”
    Mint minden évben, idén is április-május hónapokban indulnak el az első vonatok a csak nyaranta üzemelő vonalak többségén. A Kisvasúti Napok rendezvénysorozat szintén áprilisban kezdődik. A kirándulókat és vasútbarátokat 2005-ben is többféle újdonsággal várják
Hegyisport és Turista Magazin – 2005. április
Fotótehervonat Lillafüreden
    Idén második alkalommal rendezték meg a lillafüredi kisvasúton a népszerű fotótehervonatozást. Január 28-án két különvonat indult a festői szépségű Szinva-patak völgyében. A Miskolcról Lillafüreden át a Garadna végállomásig és vissza közlekedő mintegy kilencven résztvevővel
Hegyisport és Turista Magazin – 2005. március
Nosztalgiavonatok – Kisvasúti helyzetkép Erdélyben
    Erdélyben a kisvasutaknak ma már jobbára sajnos csak múltjuk van. A szinte valamennyi – még a magyar időkben épült – több száz kilométeres államvasúti és erdészeti vonalhálózat felszámolása az ezredforduló környékén következett be. Egészen addig eredeti rendeltetésük szerint üzemeltek
Turista Magazin – 2004. november
Pityur-rétje
    Július 24-én rendezték meg a Kemencei Erdei Múzeumvasúton (KEMV) a Kisvasút napját. Az ötödik alkalommal tartott rendezvényen az érdeklődők már 3,3 kilométer hosszú felújított vonalon utazhattak, és megtekinthették a kisvasút újonnan érkezett járműveit is.
Turista Magazin – 2004. augusztus
A kanyargó Tisza vidékén
    A Bodrogközi Gazdasági Vasút nyomában
    Kisvasutas körökben gyakran hallani az egykori bodrogközi és hegyközi kisvasútról, melyet 1980-ban több más társával együtt „sodort” el az 1968-as Közlekedéspolitikai Koncepció vasút-megszüntetési áramlata.
Turista Magazin – 2004. július
Kisvonattal és hajóval a Gemenci-erdőben
    Május 1-jén indul a nyári szezon a Gemenci Erdei Vasúton. A 2002-2003-as árvizek hatalmas pusztítása után megfeszített munkával állították helyre a pályát, majd az ezzel egyidejű beruházások eredményeként számos új turistacsalogatóval várják a látogatókat.
Turista Magazin – 2004. május
Az Árpád-vonal nyomában
    A szentendrei Hód Honismereti Túraegylet jelvénye alatt egy kis baráti társaság kilencnapos kárpátaljai tanulmányutat szervezett 2003 őszén Volóc - Ökörmező térségébe, elsősorban az Árpád-vonal és az egykori kisvasutak emlékeinek felkutatására.
Turista Magazin – 2004. április
Szezonkezdet a kisvasutakon
    A tavasz közeledtével egymás után ébrednek fel a téli álmukat alvó kisvasutak. Április 1-jétől újra járnak a kisvonatok Szilvásváradon, 10-én kezdődik a szezon Nagycenken és Pálházán, valamint a lillafüredi vonalon is ekkortól közlekednek nyári gyakorisággal a szerelvények.
Turista Magazin – 2004. április
Kisvonattal az alföldi télben
    Egy vasútbarát számára mindig élményt jelent felülni egy kisvasúti szerelvényre és végigzötykölődni az akár már többször is beutazott vonalon. Ha még nem járt az adott helyen, akkor fokozott érdeklődéssel indul neki az útnak. Ilyen alkalom volt számomra, amikor a reggeli
Turista Magazin – 2004. január
Kisvasúton télen is!
    A tél közeledtével érdemes áttekintenünk kisvasútjaink forgalmi rendjét. A vonalak közel felén télen üzemszünetet rendelnek el, de a többi közlekedő kisvonattal ilyenkor is felkereshetjük a kedvelt kirándulóhelyeket, hazánk gyönyörű vidékeit. A leállás ellenére különvonatot szinte mindenütt
Turista Magazin – 2003. december
Gőzmozdony a királyréti erdei vasúton
    Tovább gyarapodott a hazai kisvasutak gőzmozdonyállaga a nemrég üzembe helyezett királyréti mozdonnyal. Az Ipoly Erdő Rt. Kismaros és Királyrét között közlekedő keskeny nyomközű vasútjára még 2001-ben vásároltak egy használt gőzmozdonyt az erdélyi Szászváros ipari
Turista Magazin – 2003. október
Szalonkocsi a kisvasúton
    A Zalaerdő Rt. által üzemeltetett Csömödéri Állami Erdei Vasút hazai viszonylatban valódi különlegességgel gazdagodott az elmúlt hetekben. Elkészült ugyanis azon kocsik egyikének felújítása, melyeket még évekkel ezelőtt vásároltak meg a Nyírvidéki Kisvasúttól, ahol azokat selejtezték.
Turista Magazin – 2003. augusztus

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!