Az oldalra felkerült:
2008. október 5-én
Új attrakció Királyréten
Hajtánykaland

    Az utóbbi években örvendetes fejlődésnek lehettünk tanúi a Királyréti Erdei Vasúton. A Kismaros és Királyrét közti, tizenkét kilométeres pályán közlekedő kisvasút legújabb attrakciója a királyréti hajtánypálya. Ennek kipróbálására kerekedtünk útra egyik hétvégén.

    Királyrét ma már közelebb van Budapesthez, mint hinnénk, és nemcsak autóval, hanem – köszönhetően a szobi vonalon elsőként bevezetett ütemes menetrendnek –, már vonattal is. Szinte még el sem helyezkedtünk a Nyugatiból való kifutás után, harminchét perc múlva már le is szállhattunk Kismaroson, ahol mindig megfelelő csatlakozás van a kisvasúthoz.
    Morgó – a kisvasút erdélyi eredetű gőzöse – már befűtve, fehér füst- és gőzfelhőket eregetve útra készen várakozott az átszálló utasokra, akik gyors jegyváltást követően fel is szállhattak a vonatra. A több mint 50 éves, „resicai” típusú lokomotív vígan húzta kis zöld kocsijait, melyekből, mint megtudtuk, ha a szükség megkívánja, még többet is elbír, mint erősebbnek hitt dízelüzemű társa. E napon szerencsénk volt, hogy gőzössel utazhattunk. Gőzvontatású nosztalgiavonatok ugyanis nem minden üzemnapon, hanem csak bizonyos kiemelt hétvégeken (nyáron hozzávetőlegesen kéthetente) közlekednek, de az országban így is talán a leggyakrabban.
    Királyréten leszállva izgatottan indultunk a hajtánypálya felé, mely az állomás alatt kb. kétszáz méterre, Kismaros irányában található. A kis tisztás végén egymás mögé felsorakoztatva négy sínbicikli várakozott a vállalkozó szellemű utasokra. Már az első – hajtányon megtett – méterek után éreztük, hogy az élmény nagyszerű! A pálya eleinte lejtős terepen a kisvasút mentén halad, így a sebesség élménye rögtön magával ragadja az utazót. Ezután betér az erdőbe, fákat, bokrokat kerülget, majd visszatérőben emelkedőssé válik. Itt bizony szükség van tekerésre, de enélkül nem is lenne igazi élmény a hajtányozás.
    A 750 méter hosszú ellipszis alakú pálya sínanyaga az egykori szentesi téglagyár iparvasútját alkotta. A négyfős hajtányok, avagy sínbiciklik, a kisvasút paphegyi műhelyében készültek. Elől kerékpárnyergeken ketten hajtják a járművet, míg hátul, fapadon szintén ketten foglalhatnak helyet. A hajtánypályán való tekerés ára körönként és fejenként 200 forint. A pálya október végéig tart nyitva, alkalmazkodva a kisvonatok közlekedéséhez. Vonatmentes időben, előzetes egyeztetés alapján esetenként lehetőség van a fővonalon való kipróbálására is, de csak előzetes jelentkezés alapján az üzemi lehetőségek függvényében.

Szöveg és kép: Jakóts Ádám
Hegyisport és Turista Magazin – 2007. július

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!