Az oldalra felkerült:
2008. október 8-án
Éledő kisvasút
Valami készül a Börzsönyben

    Azt hiszem, nem valótlan azt állítani, hogy sok túrázó börzsönyi kirándulása kezdődik, illetve fejeződik be a Duna-parti Szob városában. A márianosztrai úton haladva Szob határában évek, sőt már szinte évtizedek óta zökkenhettünk kétszer is nagyot két elhagyatott sínpáron. Ettől balra egy gazzal felvert telep árválkodott, jobbra két-két bizonytalanul kígyózó, fűbe-vesző rozsdás sínszál távolodott el az aszfalttól. Örömmel jelenthetjük, hogy ma már mindez a múlté, az említett telepen hamarosan ismét kisvasúti kocsik és mozdonyok lesznek, a fűbe vesző rozsdás sínszálak helyét pedig vadonatúj vágányok vették át, melyeken rövidesen ismét vonatok fognak közlekedni, a Börzsöny immár negyedik üzemelő kisvasútján.
    Bizonyára már sokan kitalálták, hogy nem másról, mint a sokat emlegetett Szob – Márianosztra (– Nagybörzsöny) kisvasútról van szó, avagy új nevén a „Börzsöny Kisvasútról”. A Márianosztráig tartó szakasz felújítása 2006 nyarán kezdődött meg, a vasút mára gyakorlatilag elkészült, és a jelen tervek szerint idén májusban megindul rajta a menetrend szerinti forgalom a Börzsöny kirándulóinak és a vasút barátainak legnagyobb örömére.
    A felújítás története elég hosszú múltra nyúlik vissza. 1992-ben állították le a forgalmat mind a Nagybörzsönyi Állami Erdei Vasúton, mind a MÁV Szobi Gazdasági Vasútján. Előbbi kizárólag turistaforgalmat, utóbbi pedig teherforgalmat látott el, utoljára a nagymarosi vízlépcső kőanyagát szállította a Csák-hegyi kőbányából a szobi dunai hajórakodóig. A két vonalszakasz hajdanán egy közös hálózatot alkotott, közvetlen eljutást biztosítva Szobtól Nagybörzsönyig. Ez az állapot csak a hetvenes évekig állt fenn, ekkor a Márianosztra és Nagyirtás közti vonalszakaszt sorsára hagyták. A ’92-es leállítás után szinte azonnal szerveződni kezdett egy mozgalom a nagybörzsönyi szakasz újraindítása érdekében, hivatkozva annak világviszonylatú különlegességére, a csúcsfordulós vonalvezetésű pályájára. Ezt a célt 2002 őszére érték el megálmodói, a nagybörzsönyi vasút ekkor ismét elindulhatott és üzemel azóta is. A tervek ugyanakkor kiegészültek azzal, hogy egészen Szobig épüljön újjá a kisvasút. Ennek második fázisa készült most el a Szob – Márianosztra közti szakasz felújításával. A közbenső, még hiányzó szakasz vágányai részben még mindig fellelhetők az erdők mélyén, és ha minden a tervek szerint alakul, helyüket ott is rövidesen új pálya veszi át. Jelenleg a pályáztatás folyik, és ha a messzi Brüsszelben megszületik a döntés a támogatásról, akkor akár már idén megkezdődhet a munka.
    A „Börzsöny Kisvasút” tehát májusban indul. Ehhez még néhány hivatalos formaságnak ugyan meg kell felelni, de remélhetőleg nem lesz akadálya, hogy rövidesen bejelentsék a megnyitó időpontját. A kisvasút járműparkját egyelőre egy kis mozdony és két személykocsi alkotja. A mozdony a valaha szebb napokat látott kecskeméti járműskanzenból érkezett, felújítását és korszerűsítését Királyréten végezték el. Az eredetileg L-60-as típusú, keletnémet gyártmány igazi különlegesség, hiszen nincs sok belőle, egyetlen testvére Szilvásváradon található. A személykocsik szinte vadonatújak, leszámítva az alvázukként szolgáló régi teherkocsikat, melyek szintén Kecskemétről érkeztek, ahol a mai modern kor már nem tartott igényt eredeti rendeltetésük szerinti felhasználásukra. Szintén a királyréti kisvasút házi műhelyében készültek, igényes kialakítással, faburkolattal, vaskályhával. A szavak helyett azonban többet jelentenek az élmények, így inkább javaslom, hogy ha a cél a Börzsöny, akkor idén nyáron már legyen a Börzsöny Kisvasút!

Szöveg és kép: Jakóts Ádám
Hegyisport és Turista Magazin – 2008. május

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!