Az oldalra felkerült:
2005. május 29-én
    A 2004. évben az mno.hu cikksorozatot közölt a Kárpát-medence kisvasútjairól, melyek többnyire a kisvasutak napjaihoz kapcsolódóan jelentek meg. A cikkeket Schulek Tibor barátommal írtuk, melyek alant olvashatók a megjelenési sorrend szerint, időben visszafelé. A hozzájuk tartozó képek nagy részét is mi magunk készítettük, néhány kivételtől eltekintve. Köszönettel tartozunk Blaskó Pálnak a Mátravasútról, Gáspár Jánosnak a feketebalogi, Hajtó Bálintnak a nyírvidéki, Hegedűs Imrének a Kovászna-kommandói és ifj. Hoványi Péternek a debreceni Zsuzsi és a nyírvidéki kisvasutakról szóló cikkekben szereplő képeik rendelkezésre bocsátásáért.

A Hegyköz hírnöke        október 22.
    A térség egykoron kétszáz kilométeren át kanyargó keskeny nyomközű pályáiból mindössze hét kilométer élte túl a hetvenes évek közlekedéspolitikai koncepcióját. Ám ez is csak a lelkes erdészeknek és a vasútbarátoknak köszönhető, mert Ők évekre „eltüntették” a vonalat (...)        S. T.
A Szalajka-völgy kisvasútja        október 5.
    A Kisvasúti Napok záró rendezvénye minden évben a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút Napja, ez az idén október 9-én lesz. A festői szépségű Szalajka-völgyben futó öt kilométeres vonalon október végéig közlekednek a vonatok. Szilvásvárad és környéke télen-nyáron egyaránt kedvelt (...)        S. T.
Mély kómából ébredezik        szeptember 24.
    A Budapesttől alig egy órányi utazásra található Börzsöny természeti szépségei mellett erdei kisvasutakban is bővelkedik. A királyréti és a kemencei kisvasutat már bemutattuk az MNO olvasóinak, míg ezen a hétvégén a híres Nagybörzsöny település határából induló vonal történetét (...)        S. T.
Keselyűs, Nyárilegelő, Malomtelelő...        szeptember 18.
    Jövő szombaton, szeptember 25-én rendezik meg a Duna árterületén, a Gemenci Tájvédelmi Körzeten keresztül haladó kisvasút Napját. Aki ekkor felül az apró, zakatoló szerelvényre, maga is megismerheti a címben szereplő helységek és erdőrészletek varázsát.        S. T.
Múzemvasút a nyugati határszélen        szeptember 11.
    1970-ben a „nagy vasútmegszüntetési láz” idején nyílt meg úttörővasútként a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút első szakasza. 32 éves fennállása alatt már a megszüntetése is szóba került, ám még azóta is pöfögnek rajta a kis gőzösök. Kisvasúti Napja szeptember 18-án lesz.         J. Á.
Kisvonattal az iskolába        szeptember 4.
    A nyírvidéki hazánk legnagyobb forgalmú kisvasútja. 66 kilométeres vonalán, évente mintegy félmillió utast szállít, akik iskolába, munkába, piacra utaznak a hatvanas évek hangulatát idéző szerelvényeken. A különbség csak az, hogy eme járművek akkor még üzembiztosak és jó állapotúak is voltak.         J. Á.
Kisvasút a Balaton partján        augusztus 29.
    Szeptember első szombatja évek óta hagyományosan a MÁV Balatonfenyvesi Gazdasági Vasútjának Napja. A vonal 2002 őszi megcsonkítása óta azonban a Kisvasúti Napok nem a régiek, a rendezvény tavaly el is maradt. Idén talán másként lesz, bár a helyiek nem túl bizakodóak a (...)        J. Á.
A bugaci puszta vicinálisa        augusztus 6.
    Augusztus 7-én rendezik meg a hagyományos „bugaci pöfögést” a Kecskeméti Kisvasúton. A „Bugaci Kispöfögő barátai” ezúttal ismét tehetnek egy feledhetetlen utazást Bugac felső állomásig a 490 053 psz-ú gőzmozdony vontatta nosztalgiavonattal.         J. Á.
Kisvasút a Kárpátok kanyarulatában        július 24.
    2002-ben az erdélyi Sikló Egyesület megalapításával életre kelt egy olyan magyar, román és több Nyugat-európai ország vasútbarátjaiból álló szervezet, mely céljául tűzte ki a Kárpátok kanyarulatában húzódó Kovászna-Kommandói Erdei Vasút megmentését.         J. Á.
Erdei Múzeumvasút a Börzsönyben        július 18.
    Szombaton, július 24-én rendezik meg immár 5. alkalommal a Kemencei Erdei Múzeumvasút Kisvasúti Napját. Idén több újdonság is várja a látogatókat: felújított dízel és villamos mozdonyok, személykocsik, felújított vonalszakasz.         J. Á.
Debrecen második kisvasútja        július 2.
    Debrecen városa hazánkban egyedülállóan két kisvasúttal is büszkélkedhet. A másik, a „Zsuzsinál” kevésbé ismert kisvasút a város vidámparkjában üzemel. Kisvasúti Napja idén július 10-ére esik.         J. Á.
Kisvasút a Fekete-Garam völgyében        június 25.
    Július 3. a felvidéki Feketebalogi Kisvasút Napja az idei kisvasúti idényben. A XX. század elején, fakitermelési céllal épített 130 kilométeres kisvasúti hálózat egy szakasza ma múzeumvasútként üzemel a Breznóbányához közeli Fekete-Garam völgyében.         J. Á.
Csömödéri falu végén – van egy kisvasút        június 21.
    A Magyarországon leghosszabb a csömödéri kisvasút június 26-án szombaton várja vendégeit kisvasúti napja alkalmából. A még ma is alapvetően faanyagszállítási feladattal üzemelő 109 km-es hálózat egy részén turistavonatok is közlekednek a nyári idényben.         J. Á.
A gyöngyösi Mátravasút        június 12.
    Jövő szombaton, június 19-én rendezik meg Gyöngyösön a közkedvelt Mátravasút Kisvasúti Napját. A különvonat ez alkalommal a kevésbé ismert lajosházi szárnyvonalra viszi utasait. A részletes program megtekinthető Hajtó Bálint oldalain.        S. T.
Kisvasút a Bükk kapujában        június 4.
    A festői szépségű Bükk hegység déli lábánál, Egertől 9 kilométerre fekszik „a Bükk kapujának” nevezett Felsőtárkány. A falu központjából az erdő mélyére futó kisvasút Napját most szombaton rendezik meg.         J. Á.
A somogyi lápvidék kisvasútja        május 14.
    Belső-Somogy fenséges tölgyerdejébe, a kaszói lápvidéken kanyargó kisvasút szombati Napjára invitáljuk kedves olvasóinkat. Somogyszob után, Szenta állomáson kell leszállni a Fiumébe tartó Kvarner InterCity-ről, ami csak e napon áll meg itt.        S. T.
A kényszer szülte kisvasút        május 7.
    A Trianoni békediktátum által kétharmad részétől megfosztott ország elveszítette legjelentősebb erdőségeit, bányavidékeit. Ezért kellett növelni a fakitermelést a Bükk erdeiben is, melynek elősegítésére épült meg a Szinva-patak festői szépségű völgyének kisvasútja.         J. Á.
A porosz gróf kisvasútja        április 30.
    A Börzsöny név hallatán kevesen gondolnak elsőként a kisvasutakra, pedig egykor az ország egyik legnagyobb összefüggő hálózata kanyargott az erdők mélyén. Már nem érnek össze a sínszálak, de három kisvasút még ma is várja az erdők-mezők vándorait a térségben.        S. T.
Kisvonattal Belső-Somogy erdeiben        április 24.
    Szombaton rendezik meg a Somogy megyei Mesztegnyő erdei kisvasútjának Napját. Az esemény alkalmából a kisvasút szerelvényei a menetrendtől eltérően egész nap közlekedni fognak kétórás gyakorisággal.         J. Á. - S. T.
(E cikkben olvasható a Debreceni Zsuzsi Erdei Vasútról szóló írás is.)
A Zselici Csühögő        április 16.
    Szombaton rendezik meg – immár hagyományosan – a Baranya megyei Almamelléken a 103 éves, Zselici Csühögő becenevű kisvasút Napját. A festői szépségű tájon futó kisvonat egész nap közlekedni fog, de ezen kívül különféle színes programokat is kínálnak a rendezők.         J. Á.
Kisvasutak Napjai a Kárpát-medencében        április 9.
    Április 10-én, szombaton kezdődik az idei Kisvasutak Napjai programsorozat a budapesti Gyermekvasúton. A heti programokon az érdeklődők megismerhetik az egyes kisvasutakat, és egy különleges utazást tehetnek a gőzmozdonyok és az egyéb nosztalgia (...)        S. T. - J. Á.

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!