Az oldalra felkerült:
2014. október 1-én

    Az október 26-án vasárnap reggel 9:30-kor induló mahócai különvonatra immár minden hely elkelt!
    A nagy érdeklődés okán ezért vasárnap is elindítjuk délutáni járatunkat, ami 13:10-kor indul majd Miskolc-Dorottya utca állomásról Mahócára! Erre a vonatra még lehet regisztrálni! Részletes menetrend alább, a programkiírásban.
    Ugyanakkor vasárnap fotósvonat nem indul a szárnyvonalon.
2014. október 21.


Különvonat Mahócára
Október 26-án vasárnap mentesítő járat!

    A rendezvény iránt mutatkozó hatalmas érdeklődés okán az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2014. október 26-án vasárnap is indít különvonat Mahócára!* Célunk, hogy senki ne maradjon le erről a különleges utazásról.

A mentesítő vonat reggel 9:30-kor indul majd Miskolc-Dorottya utca állomásról Mahócára. Mahócáról vissza Miskolc-Dorottya utca állomásra 15:15-kor indul majd a szerelvény. Mahóca – Ortástető – Mahóca viszonylatban megfelelő érdeklődés esetén fotósvonat is indul. (Figyelem! Október 26-án éjjel óraátállítás!)

A vonatozás mellé leendő utasainknak andókúti piknikezést és erdei sétákat ajánlunk, illetve most is lesz lehetőség lillafüredi füstölt pisztráng vásárlására előjegyzés alapján.

Előzetes regisztráció a vasárnapi programra is szükséges, a részvételi díjak és a jelentkezési feltételek megegyezőek az előző napra hirdetett programéval. Az október 25-ére meghirdetett vonatainkra minden hely elkelt, oda már csak várólistára tudunk további jelentkezéseket felvenni, amelyeket csak lemondás esetén tudunk érvényesíteni.

* Legalább 70 fő előzetes jelentkezése esetén!

2014. október 14.


    Meghirdetett október 25-iki különvonataink közel beteltek, így mostantól elsősorban már csak azoktól fogadunk el jelentkezéseket, akik a fotósvonaton is részt kívánnak venni!
2014. október 12. 10:15


    A szerelvény korlátozott befogadóképessége okán a 9:30-kor Miskolcról Mahócára induló különvonatra már csak azoktól fogadunk el (korlátozott számban) jelentkezéseket, akik nosztalgia autóbusszal érkeznek Budapestről és/vagy részt kívánnak venni a fotósvonaton is!

    A 13:10-kor Miskolcról Mahócára induló kirándulóvonatra még lehet regisztrálni korlátozások nélkül.
2014. október 9. 20:30


Különvonat Mahócára!
Több, mint 6 évnyi üzemszünet után először!

2014. október 25. szombat
Kedvezményes jegyek igénylésének határideje: 2014. október 23. 23:59    Az ÉSZAKERDŐ Zrt. az októberi hosszú hétvége szombatján különvonatot indít a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatok által nem érintett Parasznyai szárnyvonalára, méghozzá immár egészen MAHÓCA állomásig! A színpompás őszi gúnyába öltözött Bükk erdeiben zakatoló szerelvény több, mint hat év üzemszünet után lesz az első személyvonat, ami ismét eljut a vonal végpontjáig.

    E napon két alkalommal is indul majd különvonat Miskolc-Dorottya utca állomásról Mahócára, valamint lesz egy fotósvonat is a vasútfényképezés szerelmeseinek. A kisvasút barátai számára alighanem önmagában is hatalmas élményt jelent majd, hogy ismét kisvonattal utazhatnak a szárnyvonal teljes hosszán, de leendő utasainknak ezen felül további érdekes programokat is ajánlunk Mahóca – Varbó környékén.


    Szerelvényünk az időjárásnak megfelelő összeállításban, nyitott és zárt személykocsikból fog állni. Vonógépként a tervek szerint a LÁEV két C-50-es kismozdonya fog szolgálni.

    A program résztvevőinek a miskolci indulások előtt lehetőséget biztosítunk előre csomagolt lillafüredi füstölt pisztráng vásárlására is! A hal ára méretétől függően 800-1000 Ft,-/db.

* * *

VEZETETT PROGRAMOK MAHÓCÁN ÉS KÖRNYÉKÉN:
 • MAHÓCAI MÉNES    E programunkat a lovak szerelmeseinek ajánljuk. Mahóca állomásról erdei séta indul a mahócai méneshez, ahol a Varbói-tó fölött elterülő legelőn megismerhetjük Mahóca csodálatos lovait, az egyedi szépségű magyar Furioso-t, vagy az ősi legendák lovát, a türkmén Akhal-Tekét.
 • FOTÓSVONAT    A délelőtti mahócai érkezés után a szerelvény egyik része fotósvonatként tesz egy fordulót Mahóca – Ortástető – Mahóca viszonylatban. Az út során a hat éve nem járt szakasz legszebb pontjain lesz lehetőség a szerelvény megörökítésére. A vonat Mahócára való visszatérte után egy kellemes andókúti szalonnasütés is belefér majd a programba. A vonatra csak a vasútfényképezés szerelmeseit várjuk!

AJÁNLOTT EGYÉNI PROGRAMOK MAHÓCA KÖRNYÉKÉN:
 • VARBÓ    A Mahóca állomáshoz legközelebb fekvő település a Bükk északi lábánál elterülő takaros, mintegy ezer lelket számláló Varbó község. A kisvasút felől a bükki erdőket elhagyva rövidesen a szemünk elé tárul a szépséges Varbói-tó, melynek környéke nyugalmas sétára, pihenésre alkalmas. Partján könnyed kikapcsolódást nyújt a Horgász büfé és a nemrégiben megnyílt izgalmas Kalandpark. Vendégeinknek feltétlen ajánljuk, hogy keressék fel Varbót és a Kalandparkot! A Mahócáról való odajutáshoz várhatóan nosztalgia autóbusz is rendelkezésre fog állni! A Kalandparkba belépő a helyszínen váltandó, részletek ide kattintva érhetők el:
  A Varbói-tó, ill. a Kalandpark 3 kilométerre található Mahóca állomástól, gyalogos megközelítése legalább 35-40 percet vesz igénybe!
 • ANDÓKÚT    A szárnyvonal Mahóca előtti utolsó megállója Andókút. A mesébe illő kis erdei tisztáson forrás és forrástó található, patján erdei pihenőhellyel, kiépített szalonnasütő helyekkel. Kikapcsolódásra, erdei piknikezésre bátran ajánljuk vendégeinknek!
 • TANÖSVÉNY    Mahóca állomás és a kisvasút andókúti megállóhelye között húzódik a mintegy 2,7 kilométer hosszú Varbói Erdei Tanösvény. Bejárása során bepillantást nyerhetünk az erdőgazdálkodás és a környékbeli természeti szépségek világába.
 • FARKASGÖDÖR    A kisvasutak világa iránt érdeklődő, szívesen túrázó utasainknak ajánljuk a nyomvonalbejárást a kisvasút néhai Mahóca – Farkasgödör-Örvénykő szakaszára. A mintegy nyolc kilométeres már megszűnt vonalszakaszon még ma is számos emléke fedezhető fel az egykori kisvasútnak.
 • KIRÁNDULÁS    Mahóca állomás kiváló kiindulópontja lehet az északi Bükk erdeibe induló kirándulásoknak. Könnyed túra keretében akár a Garadna völgyébe, vagy Lillafüredre is ellátogathatunk, ahonnan a hazatérésre a kisvasút fővonalán menetrend szerint közlekedő vonatokat is igénybe vehetik a szárnyvonali programra jegyet váltó utasaink.
* * *

NOSZTALGIA AUTÓBUSZ BUDAPESTRŐL!

    A Mahócára induló különvonatos utazás iránt érdeklődő budapesti, vagy budapest-környéki vendégeinknek egy különleges eljutási lehetőség adódik a rendezvényre: legalább 25 fő előzetes jelentkezése esetén egy veterán Ikarus 311-es típusú nosztalgia autóbusz indul Budapestről Miskolcra, majd a program végén vissza. A korhűen felújított autóbusz a nem mindennapi utazási élményen túl kiváló fotótémát nyújt majd a kisvonat szerelvénye mellett is. Az autóbuszon való utazás díja a Budapest – Miskolc – Budapest útra egységesen 6000 Ft,-/fő.

    Az autóbusz 5:30-kor fog indulni Budapestről a Hősök teréről a Műcsarnok mellől. Miskolcról az utolsó különvonat visszaérkezése után indul vissza 17:45-kor. Érkezés Budapestre, a Hősök terére várhatóan 21:15-kor.

    Az autóbuszos eljutási lehetőség iránt érdeklődő vendégeinket kérjük, hogy jelentkezésüket a lehető leghamarabb adják le annak érdekében, hogy az autóbusz biztosan elindulhasson a kellő létszámmal!

* * *

MENETREND:

KIRÁNDULÓVONATOK menetrendje:

9:00-tól   gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson
     - jegyváltás előzetes regisztráció alapján
     - pisztrángvásárlás előzetes regisztráció alapján

9:30   1. kirándulóvonat indulása Miskolcról Mahócára
11:00   1. kirándulóvonat érkezése Mahócára

11:30   1. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra
12:44   1. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolcra

13:10   2. kirándulóvonat indulása Miskolcról Mahócára
13:25/13:30   Papírgyár ‚ csatlakozás Garadna-Lillafüred felől
14:25   2. kirándulóvonat érkezése Mahócára

15:15   2. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra
16:30   2. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolcra

16:30   3. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra
    Csak szombaton közlekedik!
17:40   3. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolcra
    Csak szombaton közlekedik!

A FOTÓSVONAT menetrendje:  - csak szombaton közlekedik!

11:45   fotósvonat indulása Mahócáról Ortástetőre
12:45/13:00   Ortástető
14:00   fotósvonat visszaérkezése Mahócára

    A menetrend tájékoztató jellegű. Az esetleges változásokról indulás előtt, illetve a helyszínen minden jelentkezőt időben értesítenünk.

* * *

RÉSZVÉTELI DÍJAK:

Kedvezményes árú jegyek a kirándulóvonatra:

    Felnőtteknek 2100 Ft,-/fő, gyermekeknek (14 éves kor alatt) 1200 Ft,-/fő

Érvényes a Miskolc-Dorottya utca – Mahóca, vagy a Mahóca – Miskolc-Dorottya utca közti egyszeri menettérti utazásra bármely kirándulóvonaton a program szerinti útmegszakításokkal. Egyszeri, megszakítás nélküli utazásra Garadna – Miskolc-Dorottya utca között is érvényes.


Kedvezményes árú fotósvonati kiegészítő jegy:

    Egységesen 1100 Ft,-/fő

Érvényes kirándulóvonati jegy váltása mellett a fotósvonaton Mahóca – Ortástető – Mahóca viszonylatban.


Kedvezményes jegy váltásának feltétele az előzetes regisztráció!Kedvezményes jegyek legkésőbb 2014. október 23-án 23:59-ig igényelhetők. Az ezután, vagy a helyszínen jelentkezők csak a szabad helyek függvényében és teljes áron vehetnek részt a programon! A teljesárú jegyek díja: felnőtt: 2400,-, gyermek: 1400,-, fotós: 1400 Ft,-/fő. Jegyváltás előzetes regisztráció alapján indulás előtt (9:00 órától) az állomáson.


4 éven aluli gyermekek számára a különvonatokon való utazás díjmentes.


Kutya felnőttjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (2100 / 2400 Ft,-/kutya áron).


Kerékpár gyermekjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (1200 / 1400 Ft,-/kerékpár áron), ám korlátozott számban.


Mahóca – Andókút – Mahóca viszonylatra egyszeri menettérti utazásra jogosító szakaszjegy váltható. Ára felnőtteknek 700, gyermekeknek 14 éves korig 600 Ft,-/fő.


* * *

JELENTKEZÉSKOR KÉRJÜK MEGADNI:

 • a jelentkezők pontos számát, megjelölve, hogy felnőtt-, vagy gyermekjegyre jogosult-e az illető,
 • melyik vonattal kíván Miskolcról Mahócára, ill. Mahócáról Miskolcra utazni,
 • részt kíván-e venni a fotósvonaton,
 • jelentkezik-e a Budapestről induló nosztalgia autóbuszra,
 • részt kíván-e venni a mahócai ménes bemutatásán,
 • el kíván-e látogatni a varbói Kalandparkba,
 • illetve, hogy szeretne-e vásárolni füstölt pisztrángot és ha igen, mennyit.

JELENTKEZÉS / információ: kisvasut@eszakerdo.hu

    Minden jelentkezést legfeljebb 24 órán belül visszaigazolunk!
Képgalériák korábbi szárnyvonali rendezvényeinkről:
Pirostojás Expressz 2014. április 19.
    Idén először rendezett húsvéti programot az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán. Ez alkalomból a szárnyvonalat vette célba egy különvonat, kíváncsi gyermekekkel és szüleikkel a „,fedélzetén”. A vonat Ortástető állomásig közlekedett, ahonnan egy rövid meglepetésprogram után visszatért a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolához. Az erdei iskola (...)
Őszi különvonat Ortástetőre 2013. október 19.
    Idei harmadik ortástetői különvonatunk ezennel az őszi erdőt vette célba. Szerelvényünk gyönyörű sárga-barna lombok alatt haladt célja felé, rajta mintegy 180 utassal. Aki pedig az állatkerti séta helyett kicsit továbbsétált Ortástetőtől Andókút felé, kellemes meglepetésben lehetett része: láthatta, hogy megkezdődött a szárnyvonal nem járt szakaszának felújítása, (...)


Csatlakozzon hozzánk és ajánljon ismerőseinek is!„Különvonat Mahócára”


Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!