2010. szeptember 8.
M61,010 újra személyvonattal 2010. szeptember 4.
    2010. szeptemberének első szombatján, közel tíz évnyi szünet után ismét személyszállító vonatot továbbított a 2000. decemberében forgalomból kivont M61,010 pályaszámű Nohab mozdony. A gépet 2001. elején vette pártfogásába a Nohab-GM Alapítvány. A mozdony noha üzemképes volt, biztonságos üzeméhez és a hatósági engedély megszerzéséhez számtalan javítást (...)

  2010. augusztus 6.
KISVASÚTI NAP VONAT NÉLKÜL KECSKEMÉTEN 2010. VIII. 13-14.
    Sajnos ez a mottója a Vasúttörténeti Alapítványnak az idei, XXV. Jubileumi Találkozón a Kecskeméti kisvasúton valaha közlekedő „Bugaci Kispöfögő” barátai részére. Az Alapítvány a kisvasút remélhetőleg csak átmeneti üzemszünete ellenére úgy döntött, hogy a Magyarországon elsőként hagyománnyá vált kisvasúti nosztalgiautazások sorát nem szakíthatja meg. Lehet, hogy a vonatnélküliség nem nagyon vonzza majd a látogatókat Kecskemétre, de ez is egy jel lehet arra, hogy az emberek visszavárják a kisvonatokat a bugaci pusztába.

  2010. július 24.
Balatoni vitorlázás 2010. július 10-16.

    Balatonszemes > Balatonlelle > Badacsony > Balatonlelle > Révfülöp > Balatonlelle > Balatonszemes
Kisvasutak civil szemmel 2009. október 29.
    A Magyar Munka Magyar Érték Alapítvány 2009. október 29-én nemzetközi konferenciát rendezett „A vasúti közlekedés jövője”, ill. „A Kárpát-medence kisvasútjai” címmel a Citadellában. A hazai kisvasutak általános jelenkori helyzetének bemutatására én kaptam lehetőséget, felszólalásom szerkesztett változata tekinthető meg az alábbi oldalon .pdf formátumban. (...)

  2010. május 31.
Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz 2010. május 21-24.
    Hazatért a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi idén először járta meg Erdély vasútvonalait, így a hazaút valódi újdonság volt, szebbnél-szebb tájakon keresztül. Fogadtatásunk idén is a megszokott volt, viszont a román vasúti szervek sajnos érezhetően szőrösszívűebben kezelték az eseményt. Ettől még azonban ismét felemelő érzés volt a csíksomlyói hegynyeregben, (...)

  2010. május 17.
CSÍKSOMLYÓ EXPRESSZ
Budapest-Arad-Déva-Segesvár-Brassó-Madéfalva
SZÉKELY GYORS
Budapest-Nagyvárad-Kolozsvár-Dés-Madéfalva
2010. május 21-24.
Székely gyors 2008-ban
Székely gyors 2009-ben
www.szekelygyors.hu
    Idén immár harmadik alkalommal indul Erdélybe, a Csíksomlyói búcsúra és a Gyimesekbe a legendás Székely gyors különvonat. Elsőként lesz viszont Csíksomlyó Expressz, ami Erdély déli tájain át éri el a Székelyföldet.
    Szokásomhoz híven, most is készülök majd képes beszámolóval az eseményekről!

  2010. április 4.
Az utolsó sárga vonat Királyréten 2010. március 28.
    Március utolsó hétvégéjén, gyönyörű napsütéses időben, fotósvonat közlekedett a királyréti kisvasút vonalán. A menet apropója az volt, hogy rövidesen a kisvasút valamennyi járműve erdei vasúthoz méltó, zöld színezést fog kapni a ’80-as éveket idéző tiritarka sárga árnyalatok helyett. Ha igaz, ez volt az utolsó sárga vonat Királyréten...

  2010. március 22.
Kárpátalja Expressz 2010 március 19-20.
    2010. március 19-én indult útjára először a Kárpátalja Expressz. Az út korszakalkotó volt, hiszen a második világháború óta nem járt magyar személyszállító vonat ezen az útvonalon. A helyiek ennek kijáró méltósággal köszöntötték az expressz utasait, akik illő meghatottsággal fogadták a szíves vendéglátást. (...)

  2010. március 13.
Kisvonat a hó fogságában 2003. február 7.
    2003. februárjának első napjaiban nagy mennyiségű hó hullott az országra. Pár nappal később sokfelé ez széllel is párosult, komoly gondokat okozva a közlekedésben is. A Nyírvidéki kisvasúton Nagytanya megállóhely közelében akadt el egy szerelvény és a segítségére érkező mozdony a hófúvásban. A járművek kiszabadítára február 7-én került sor.
A néhai borsodnádasdi kisvasút nyomában 1997. VII. 3.
    A Borsodnádasdi Lemezgyár (BNL) egykori kisvasútja több, mint százhúsz éven át üzemelt (kezdetben Bánréve,) Ózd és Borsodnádasd között. Üzeme 1992-ben állt le, amivel megszűnt Magyarország utolsó 1000 mm nyomtávolságú kisvasútja. Borsodnádasdon jártamkor a gyár területén még megvolt néhány teherkocsi, a 8-as pályaszámú gőzmozdony és a (...)

KÁRPÁTALJA EXPRESSZ
Különvonat Kárpátaljára
2010. március 19-20.

PROGRAMAJÁNLÓ

Részletes tudnivalók a képre kattintva érhetőek el!

  2010. március 2.
Nohabok Tapolcán   1997. március 27.
    Ezen utunk célja főként az év elején leselejtezett M61 008 és M61 014 pályaszámú mozdonyok megtekintése volt Tapolcán. Akkoriban azonban még aktív résztvevői voltak a maradék Nohabok a menetrend szerinti forgalomnak a Balaton partján.

  2010. február 15.
Hófúvásban Tapolcára   1999. február 13.
    Ezt az utat annak idején csak egy sima balatoni vonatozásnak, illetve tapolcai „Nohab-nézésnek” szántuk. A valóságban azonban egy igen emlékezetes kaland lett belőle, hófúvással, fekve maradt 006-os Nohabbal, gyengélkedő 165-ös Szergejjel, 3 órás késéssel...
    A képek még fényképezéseim „hőskorában” készültek, Smena géppel...

  2010. február 9.
Havas biciklizés a Bükkben 2010. február 6.

    Szilvásvárad > Nagy-mező > Jávorkút > Lillafüred > Miskolc
Korcsolyázás a Balatonon 2010. január 30.
    Az idei télen nem lehet oka panaszra annak, aki szereti a havat, ill. a valódi telet. Jut elég hóból és hidegből is, így nagyobb tavainkon január vége felé már korcsolyázni is lehetett. Ezen a szombaton megtekintettük a téli Balatont, és a korcsolyát sem hagytuk otthon. Klassz volt! :-)
Irány Pécs! 2010. január 10.
    A németországi Essen és a törökországi Isztambul mellett 2010-ben Pécs városa érdemelte ki az Európa kulturális fővárosa címet. A programév nyitóünnepségére január 10-én került sor, melyre a MÁV-Nosztalgia Kft. különvonatot indított Budapestről. Sajnos jellemzően a hazai közállapotokra, a város még messze nem úgy nézett ki e napon, mint ahogyan az (...)

  2010. január 3.
Kirándulás a Tarjánka-szurdokban 2009. december 22.

    (Budapest >) Domoszló > Tarjánka-szurdok > Kékestető (> Budapest)
Vasút épült Magyarországon! – A szentendrei skanzen
    A címben jelzett mondat ma bizony nagy hír a Kárpát-medencében, ahol a vasutakat inkább megszüntetik, mintsem hogy fejlesztenék. Az új vasút, habár normál nyomtávolságú, mégsem „szokványos” vonal, amely városok és falvak népének életét megkönnyítve szelné át a tájat. Ellenben régiókat köt (...)
Turista Magazin – 2009. július
Hosszabb útvonalon a Börzsönyben
    Az idei szezonkezdet óta immár hivatalosan is hosszabb lett a Börzsöny erdeibe vezető Kemencei Erdei Múzeumvasút (KEMV). A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület (KBK) által 2000 óta önkéntes munkával működtetett 600 mm nyomtávolságú kisvasút újraindítása óta töretlenül fejlődik. (...)
Turista Magazin – 2009. május
Skanzenvasút
    Ha Szentendrét és a vasutat összefüggésben említjük, rövidesen már nemcsak a Budapestre tartó HÉV és a Városi Tömegközlekedési Múzeum juthat eszünkbe, hanem Magyarország legújabb vasútvonala is! Március elején ugyanis kezdetét vette a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (...)
Turista Magazin – 2009. április
Szavazzunk a jegypénztárban! – Kisvasutak
    A hagyományos Kárpát-medencei Kisvasúti Találkozót 2009. február 4-én rendezték meg Budapesten. A rendezvényen a magyarországiak mellett képviseltették magukat erdélyi, felvidéki, csehországi és lengyelországi kisvasutak is. A megjelentek néhány szóban ismertették saját (...)
Turista Magazin – 2009. március


Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!