2013. december 11.
Néra-szurdok, Szászkabánya 2012. augusztus 8.
    Bánsági utunk harmadik napján az út egyik alapcélját jelentő Néra-szurdok (egy részének) felfedezésére indultunk. A szűk folyóvölgy talán izgalmasabb szakaszát végül ugyan nem érintettük, de így is számos lenyűgöző szépségű helyre jutottunk el, úgy, mint a Bég-vízeséshez, vagy a római korból fennmaradt sziklába fúrt „turistautak” vidékére...

  2013. október 23.
Őszi különvonat Ortástetőre 2013. október 19.
    Idei harmadik ortástetői különvonatunk ezennel az őszi erdőt vette célba. Szerelvényünk gyönyörű sárga-barna lombok alatt haladt célja felé, rajta mintegy 180 utassal. Aki pedig az állatkerti séta helyett kicsit továbbsétált Ortástetőtől Andókút felé, kellemes meglepetésben lehetett része: láthatta, hogy megkezdődött a szárnyvonal nem járt szakaszának felújítása, (...)

  2013. szeptember 13.
Kisvasúti nap Pálházán 2013. augusztus 17.
    Hagyományosan, augusztus harmadik szombatján rendezték meg a zempléni Pálháza kisvasútjának napját. Tekintve, hogy már „ősidők óta” nem jártam itt (kilenc éve..), illetve most volt némi közöm a szervezéshez is, Tibor barátomékkal ellátogattunk hát a rendezvényre. Nem bántam meg, sőt, a csodás táj, benne a hangulatos kisvasúttal a mielőbbi visszatérésre sarkall.

  2013. szeptember 6.
 Különvonat Ortástetőre!
Az őszi erdő színpompás díszletei mellett
2013. október 19. szombat

PROGRAMAJÁNLÓ

Részletes tudnivalók a képre kattintva érhetőek el!

  2013. augusztus 7.
Oravicabánya és környéke 2012. augusztus 7.
    Bánsági utazásunk első „igazi” programja az Oravicabánya és Stájerlakanina közti vonatozás volt. Az 1858-ban épült vasútvonalat nevezik „a bánáti Semmeringnek” is, annak különleges vonalvezetése okán. A fokozottan nosztalgikus, erdei vasúti hangulatú utazás után Ógerlistye falut kerestük fel, ami horizontális malmairól híres. (...)

  2013. július 15.
Adjátok vissza a hegyeimet!
Észak-erdélyi utazás Wass Albert nyomában
2013. VIII. 30. - IX. 6.

PROGRAMAJÁNLÓ

Részletes tudnivalók a képre kattintva érhetőek el!

  2013. június 4.
Június 4. margójára
    Tavalyi erdélyi – azaz helyesen fogalmazva bánsági – utazásunk talán legmegkapóbb élménye a krassó-szörényi Oravicabányán ért. Már két napja szoktuk az „idegen, de mégiscsak ismerős” vidéket távol a csonkahontól, amikor megálltunk az egykoron főként németajkú városka római katolikus templománál. (...)

  2013. június 1.
Nyárköszöntő kisvasúti nap a LÁEV-en 2013. május 25.
    Az idei lillafüredi kisvasúti napot az Északerdő Zrt. és a LÁEV baráti köre közösen szervezte. A program keretében ismét különvonat indult a menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalra, Ortástető állomásig. A programra, melynek keretében andókúti bográcsozásra, tanösvénybejárásra és erdei iskolai bemutatóra is sor került, most is szép számú érdeklődő (...)
Nyomvonalbejárás Farkasgödör-Örvénykőig 2013. IV. 21.
    A tavaly megkezdett „sorozat” folytatásaként idén is folytattuk a LÁEV szárnyvonalának gyalogos bejárást. Ezúttal a már felszámolt Mahóca – Farkasgödör-Örvénykő szakaszt kerestük fel. Nem csalódtunk, ahogyan már sokaktól hallottuk is, ez is egy gyönyörű szakasz volt. A síneket (már ami még megvolt..) 2006-ban szedték fel, de még ma is sok nyomát találni a vasútnak.

  2013. május 8.
Újra gőzben a Truman! 2012. szeptember 15.
    A 2012. év során létrejött egy új magyar vasutas egyesület, a Történelmi Magyar Vasúti Kultúráért Egyesület. Zászlajukra első körben a Vass Bandi által régóta gondozott 411,118 pályaszámú, Truman becenevű egykori amerikai hadimozdony újbóli üzemképessé tételét tűzték. A cél az őszre meg is valósult, így szeptemberben, a hagyományos gőzmozdonyos versenynapokon (...)

  2013. május 4.
Kisvasúti emlékhelyek Észak-Dunántúlon 2013. április
    Április elején úgy adódott, hogy „utazgattunk” kicsit Nyugat-Magyarországon. Ennek apropóján felkerestük az Észak-Dunántúl kisvasúti emlékhelyeit. Ez persze csak a teljesség igénye nélkül történt, de mégis több kiállított kisvasúti járművet kerestünk fel, Gánttól Dunaszegen át Öntésmajorig.

  2013. április 30.
Kisvasúti nap a LÁEV-en!
Nyárköszöntő különvonat Ortástetőre
2013. május 25. szombat

PROGRAMAJÁNLÓ

Részletes tudnivalók a képre kattintva érhetőek el!
Nagycsaládosoknak Gyermeknap alkalmából további kedvezmények!
Részletek a képre kattintva!
  2013. április 11.
Kisvasutazás Feketebalogon 2012. április 30.
    Végre eljutottam Feketebalogra! A felvidéki kisvasút megtekintését számtalan ismerősöm ajánlotta már évek óta, annak szép vonalvezetése, különleges járművei okán, illetve ez a mai Szlovákia legkiterjedtebb, „hagyományos értelemben vett” kisvasútja. A látogatás érdemes volt, e napon adtak át egy újjáépített vonalszakaszt és láttam végre a gyönyörűen felújított 85-ös (...)

  2013. február 20.
Lilla-napi különvonat Ortástetőre és... 2013. február 16.
    Az idei Lilla-napon immár harmadik alkalommal indítottunk különvonatot a LÁEV szárnyvonalára, annak 2008. óta tartó kényszerű üzemszünete óta. A programra előzetes várakozásinkat is meghaladva minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott, közel 160 fő volt kíváncsi a rendezvényre. A vonat így két mozdonnyal és hat kocsival közlekedett, először a szárnyvonalra, majd (...)

  2013. január 16.
Különvonat Ortástetőre! ...és
Kisvasúttól kisvasútig a téli Bükk erdeiben
2013. február 16.
szombat
PROGRAMAJÁNLÓ

Részletes tudnivalók a képre kattintva érhetőek el!
A rendezvényre vonattal érkezőknek a MÁV-START Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt nyújt! Részletek a képre kattintva!


Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!