Legutóbb módosítottam:
2009. december 13-án

Hazai téma >> Kisvasúti felvételek
Kecskeméti kisvasút (MÁV)
A kisképekre kattintva megtekinhetők az adott alkalommal készült képek.

Búcsú a Kecskeméti kisvasúttól – 2009. december 12.
    Ezen a napon újabb fejezetéhez érkezett az utóbbi évek esztelen vasútromboló politikája. Az ország 24 mellékvonalán, valamivel több, mint 800 kilométernyi vasútvonalon mentek el ma az utolsó vonatok. Nem történt ez másként a MÁV által üzemeltetett kisvasutakon sem, a Gyermekvasút és az utolsó napokban megmenekült balatonfenyvesi vonal kivételével. (...)
Vonatozás a pusztában – 2006. február 18.
    
Vonatozás a bugaci pusztában – 2005. február 19.
    
    A kisvasút története 1917-ben kezdődött egy 15 kilométeres, Bugac környéki iparvágány megépítésével. Ehhez kapcsolódóan, 1928-ban adták át a Kecskemét–Kiskunmajsa közti fővonalat, majd 1947-'48-ban ez kiegészült a Törökfáinál elágazó kiskőrösi szárnnyal. A hálózat teljes hossza így meghaladta a 100 kilométert. A vonal fontos szerepet töltött be a kiskunsági tanyavilág mezőgazdasági terményeinek szállításában és a személyforgalomban is.
    A vasút erős hanyatlása a rendszerváltással vette kezdetét, sorsa napjainkban látszik beteljesedni. Az egyre jobban elnéptelenedő tanyavilágban ki tudja még meddig (talán már csak 1-2 hónapig.. ?) közlekedik a napi 3-3 pár vonat a két vonalszakaszon... Kár lenne, ha ez a kisvasút is az enyészeté lenne, mivel jellegzetes, egységes állomásépületei, a nyugodt pusztai világ hangulata egyedivé teszik. Reméljük, hogy ha az egész nem is, de legalább egy szakasza megmarad az utókornak, akár mint turistavasút...

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!