Az oldalra felkerült:
2005. április 9-én
Szalonkocsi a kisvasúton

    A Zalaerdő Rt. által üzemeltetett Csömödéri Állami Erdei Vasút hazai viszonylatban valódi különlegességgel gazdagodott az elmúlt hetekben. Elkészült ugyanis azon kocsik egyikének felújítása, melyeket még évekkel ezelőtt vásároltak meg a Nyírvidéki Kisvasúttól, ahol azokat selejtezték. Az ott már feleslegessé vált két járműnek a Zala megyei Csömödér kisvasútján azonban új feladatot szánnak, szalonkocsikká alakítják őket.
    A kocsi belső kialakítása kissé nosztalgikus, rendkívül elegáns kivitelű; padlószőnyeg, famintázatú burkolat pácolt díszléc szegélyezéssel. A régi fapadok helyett az egyik oldalra négy-, míg a másikra kétszemélyes, lehajtható asztalokat helyeztek el párnázott székekkel. A kétszemélyes asztalok lehajtásával, illetve a négyszemélyesek elfordításával és sorba rendezésével akár konferenciák színhelyéül is választható a jármű. A legkülönlegesebb rész bizonyára a tető lett, ugyanis egyes nagyvasúti nosztalgiakocsikhoz hasonlóan egy méter széles sáv hosszában kiemelkedik a tető síkjából, függőleges oldalain kis ablakokkal, felülvilágítókkal. Ezen sávban helyezték el a belső világítást biztosító, szintén nosztalgikus kivitelű lámpákat is. Az összes kis fogantyú, kilincs, kapaszkodó és egyéb fémszerelvény rézből készült, az eredeti, vasúti jellegnek megfelelően. Az egykori kályhafűtés helyett önálló elektromos fűtésrendszert alakítottak ki. A kocsit kivülről meggypirosra festették, az ablakok vonalában vajszínű, teteje szürke. Oldalán réz domborműként elhelyezték az erdőgazdaság emblémáját is.
    A Szombathelyi Járműjavítóban már folyamatban van a másik kocsi felújítása, mely az eredetihez hasonló, pados kialakítású lesz. Vontatójárműként választható a kisvasút Erdélyből vásárolt Ábel nevű gőzmozdonya is, így akár a régi idők hangulatát idéző luxusvonaton utazva juthatunk el Csömödérről a lenti termálfürdőhöz, vagy a kistolmácsi tóhoz, miközben gyönyörködhetünk a Zalai-dombság változatos vidékében.

Jakóts Ádám (Szöveg és kép)
Turista Magazin – 2003. augusztus

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!