Az oldalra felkerült:
2005. április 9-én
Kisvasúton télen is!
Különleges élmények a kirándulóhelyeken

    A tél közeledtével érdemes áttekintenünk kisvasútjaink forgalmi rendjét. A vonalak közel felén télen üzemszünetet rendelnek el, de a többi közlekedő kisvonattal ilyenkor is felkereshetjük a kedvelt kirándulóhelyeket, hazánk gyönyörű vidékeit. A leállás ellenére különvonatot szinte mindenütt rendelhetünk télen is.
    Tavaszig nem közlekedik a Csömödéri ÁEV, a Felsőtárkányi ÁEV, a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, a Debreceni Vidámparki Kisvasút, a Gemenci ÁEV, a Kemencei EMV, a Pálházai ÁEV, a Tiszakécskei Kisvasút, a Nagybörzsönyi Erdei Vasút.
    A Szilvásváradi ÁEV (tel.: 36-355-197) vonalán az üzemszünet ellenére december 27-től 31-ig igény szerint közlekedik a kisvonat. A Lillafüredi ÁEV (tel.: 46-530-593) garadnai fővonalán ritkábban ugyan, de télen is naponta járnak a vonatok. A Mátravasút (tel.: 37-312-447) mátrafüredi fővonalán novembertől áprilisig ünnep- és vasárnapok kivételével szintén naponta utazhatunk. Nincs forgalom viszont májusig a Lillafüredi ÁEV mahócai szárnyvonalán és a Mátravasút lajosházai szárnyvonalán. Márciusig csak hétvégeken és ünnepnapokon közlekednek a vonatok a Királyréti Erdei Vasút (tel.: 27-375-076) és a Debreceni Zsuzsi Erdei Vasút (tel.: 52-417-212) vonalán. A pécsi Mecseki Kisvasút (tel: 20-355-4641) vonata március 15-ig csak vasárnaponként közlekedik. A MÁV budapesti Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján áprilisig a hétfői munkanapok kivételével naponta elindulnak a kisvonatok.
    Az ország többi keskenynyomközű vasútján, így az Almamelléki, a Kaszói, és a Mesztegnyői Állami Erdei Vasúton, valamint a MÁV Balatonfenyvesi, Kecskeméti és Nyírvidéki Kisvasútján egész évben, ugyanazon menetrenddel közlekednek a vonatok.
    Ha szánkózni, síelni indulunk, akkor is igénybe vehetünk néhány kisvasutat, hiszen a királyréti vonalon a Nagy-hideg-hegy sí- és szánkópályát közelíthetjük meg. Miskolcról a Lillafüredi ÁEV kisvonataival és autóbusszal a Magyarországon legnépszerűbb bánkúti sípályákhoz utazhatunk el. A Mátravasút vonataival eljuthatunk Gyöngyöstől Mátrafüredig, ha a Kékes-tető és a Mátra sípályáit, szánkópályáit keressük fel. Különleges élménnyel gazdagodhat az a kiránduló is, aki a havas alföldi tájon végigvonatozik a Kecskeméti Kisvasút vonalain, megismerve így a tanyai és a pusztai élet jellegzetességeit, ahol a szigorú téli világban az egyetlen összekötő kapocs a világgal a kisvasút. Ha a két ünnep között Szilvásváradon járunk, érdemes fölvonatozni a Fátyol-vízeséshez, majd egy kellemes erdei sétával a Szalajka-völgyben visszatérni a faluba. Az erdei vasutak menetrendjeit megtaláljuk a MÁV Hivatalos Menetrendkönyvének hátsó „sárga” oldalain, vagy lapunk honlapján a linkek között. A téli forgalmi rendről utazásunk előtt célszerű érdeklődni az adott kisvasút telefonszámán.

Jakóts Ádám (Szöveg és kép)
Turista Magazin – 2003. december

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!