Az oldalra felkerült:
2005. április 9-én
Szezonkezdet a kisvasutakon

    A tavasz közeledtével egymás után ébrednek fel a téli álmukat alvó kisvasutak.
    Április 1-jétől újra járnak a kisvonatok Szilvásváradon, 10-én kezdődik a szezon Nagycenken és Pálházán, valamint a lillafüredi vonalon is ekkortól közlekednek nyári gyakorisággal a szerelvények. Április 24-én indul az igen népszerű Nagybörzsönyi Erdei Vasút és április 27-étől jár hétköznapokon a debreceni Zsuzsivasút. Május 1-jén a többi erdei vasúton is, így Csömödéren, Gemencen, Felsőtárkányban, Kemencén, valamint a Mátravasút lajosházi szárnyvonalán is megindul a forgalom. Szintén május elsejétől lép életbe a nyári menetrend Királyréten, ekkortól már hétköznapokon is közlekednek a kisvonatok. Június 5-ei kezdettel – idén újdonságként – sajnos csak szombatonként indul vonat a Lillafüredi Erdei Vasút Mahócai szárnyvonalára. Az idei év örvendetes eseménye, hogy a Kemencei Erdei Múzeumvasút apró vonatai immár 3,3 km-es vonalon, Feketevölgy alsó megállóig közlekedhetnek. Ezt a kisvasúton tavaly elvégzett híd- és pályafelújítások tették lehetővé. Szintén újdonságként, az idei szezonkezdettől dízelmozdony fogja továbbítani a kisvonatokat a nagycenki vonalon is. Az eddig megszokott gőzmozdonyok ezentúl csak alkalmanként, – de így is gyakran – fognak közlekedni.
    Április 10-én a budapesti Gyermekvasúton indul a „Kisvasutak Napjai” programsorozat. A hagyományos rendezvények keretén belül idén 22 magyarországi és négy határon túli kisvasút – a felvidéki Újbeszterce-vihilovkai és a feketebalogi, a kárpátaljai Beregszászi Kisvasutak és a székelyföldi Kovászna-Kommandói Erdei Vasút – mutatkozik be az érdeklődőknek. A rendezvénysorozatról további információkkal a kisvasut.hu és az mkka.hu honlap szolgál.
    A magyar vasútbarátok és kirándulók nagy örömére különleges programmal várta az érdeklődőket január 30-án a Lillafüredi Állami Erdei Vasút. A Szinva-patak hóval borított, festői szépségű völgyében a Miskolcról Lillafüreden át Garadnára vezető kisvasút vonalán gőzvontatású nosztalgiavonattal utazhatott, majd gőzmozdony vontatta tehervonatot fényképezhetett, filmezhetett a mintegy 150 fő. Több fotómegállás tette még emlékezetesebbé az eseményt. Garadna végállomáson ez alkalomból látogatható volt a kisvasutat és a helyi erdőgazdálkodást bemutató múzeum, és az újmassai őskohó megtekintésére is jutott idő.
    A nagy érdeklődést kiváltó eseménnyel remélhetőleg sikerül hagyományt teremteni, és a jövőben más kisvasutakon is lesz lehetőségük a hazai érdeklődőknek hasonló programokon részt venni. A rendezvény pontos és zavartalan lebonyolításáért köszönettel tartozunk a kisvasút vezetőinek és dolgozóinak.

Turista Magazin – 2004. április

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!