Az oldalra felkerült:
2005. június 9-én
Indul a kisvasúti év
Bakancsos „masiniszták”

    Mint minden évben, idén is április-május hónapokban indulnak el az első vonatok a csak nyaranta üzemelő vonalak többségén. A Kisvasúti Napok rendezvénysorozat szintén áprilisban kezdődik. A kirándulókat és vasútbarátokat 2005-ben is többféle újdonsággal várják Magyarország kisvasútjai. A legnevezetesebb ezek közül minden bizonnyal a Hortobágyi Nemzeti Park kisvasútjának megnyitása lesz.
    A Kisvasúti Napok rendezvénysorozatot április 9-én indító budapesti Gyermekvasúton várhatón nyáron áll forgalomba a jelenleg felújítás alatt álló 490,039 pályaszámú – eleddig a hűvösvölgyi végállomáson kiállított – gőzmozdony. Folyamatban van a vonal megnyitása idejéből származó Mk49,2006-os számú dízelmozdony felújítása is, mely típusának utolsó példánya.
    Idén is mindenképpen érdemes felkeresni a lillafüredi kisvasutat, mely 2005-ben Miskolc város kiemelt turisztikai látványossága. A diósgyőri végállomáson egy régi miskolci villamos és kisvasúti járművek kiállításával járműbemutatót és városi közlekedéstörténeti kiállítást alakítanak ki. A mahócai vonal mentén levő Csanyik-völgyi erdei iskola a miskolci vadaspark szomszédságában várja az iskolás csoportokat.
    A Csömödéri ÁEV vonalán a tavaly befejezett pályafelújításnak köszönhetően idén már egészen a Kistolmács végállomás melletti tóig utazhatunk a nosztalgiavonattal. A közforgalmú vonal másik végpontján, Lentiben erdészeti és kisvasúti múzeumot alakítanak ki. A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület által üzemeltetett „folyton újuló” Kemencei Erdei Múzeumvasutat járműparkja folyamatosan bővül, így megtekinthetők itt a mai Magyarország erdei vasútjainak első villamos mozdonyai is. A vonal további újjáépítését követően ezeket a Börzsöny szigorúan védett területein kívánják használni a turistavonatok környezetbarát továbbítására.
    Az erdélyi Kovászna–Kommandói Erdei Vasúton augusztusban idén is megszervezik a vasútépítő tábort, melyre miden lelkes kisvasútbarátot szeretettel várnak. Augusztus 6-án, a Kárpátok kanyarulatában húzódó műemléki védettséget élvező vonalon várhatóan ismét közlekedik majd gőzmozdonyos nosztalgiavonat.
    Ősszel a helyi önkormányzatok és vasútbarátok vonalbejáró túrát szerveznek a néhai Hegyközi, ill. Bodrogközi Kisvasutak emlékére Füzérkomlós – Sátoraljaújhely – Kenézlő között. Az eseménynek a vonal megszüntetésének 25. évfordulója ad aktualitást.
    A gemenci kisvasút iránt érdeklődőknek ajánljuk a kisvasút-hajó programot, mely idén lovaskocsikázással színesedik. A pörbölyi végállomás melletti erdei iskola 300 diáknak nyújt lehetőséget ismereteik bővítésére, táborozásra.
    A 2002-ben újraindított, a világon egyedülálló, csúcsfordulós vonalvezetésű Nagybörzsönyi Erdei Vasút idén is komplex programokkal várja látogatóit. A kisvasutat felkeresők részt vehetnek a 800 lelkes börzsönyi falu nevezetességeit bemutató idegenvezetésen, mely során felkereshetik többek között az Árpád-kori Szent István templomot, a tájházat és a vízimalmot is. A kisvasút bicikli- és motorbicikli-szállító kocsival kívánja még jobban kiszolgálni az utazók igényeit. Tavaly esküvői menetet is tartottak a vonalon – ez különlegességként ajánlható ifjú pároknak.
    A kisvasutakon aktuális programjairól és eseményeiről további információ: www.kisvasut.hu ; www.mkka.hu .

Jakóts Ádám (Szöveg és kép)
Hegyisport és Turista Magazin – 2005. április

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!