Az oldalra felkerült:
2008. október 8-án
Konferencia a kisvasutakért

    A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Kisvasúti Találkozót február 7-én a Keleti pályaudvar Kultúrtermében. Gáspár János, az Alapítvány ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében a „dicső múlttal” összevetve hangsúlyozta a mai nehéz időkben való túlélés fontosságát.


    A találkozón több örömteli bejelentés is történt. Ezek közül kiemelkedő az egykori Szobi Gazdasági Vasút Szob – Márianosztra közti vonalának tavaly nyáron megkezdett felújítása. Paulik János, a Nagybörzsönyi Erdei Vasút üzemeltetője elmondta, hogy a szobi szakasz felújítására 600 millió forintot nyert a kisvasút újjáélesztéséért létrehozott alapítvány az Európai Uniótól. A most teljesen újjáépített vonal része a Szob – Nagybörzsöny között teljes hosszában visszaépíteni tervezett kisvasúti vonalnak. A még hiányzó Márianosztra – Nagyirtás közti szakasz felújítását 2007 és 2012 között tervezik.
    Pallagi László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója a Mátrai kisvasút fejlesztését ismertette. Itt szintén egy többszáz milliós beruházás keretében fog megújulni a Mátravasút lajosházi szárnyvonala, valamint tervezik ennek három és fél kilométeres meghosszabbítását. A leendő végállomáson szabadidő és oktatóközpontot hoznak létre.
    A találkozón ezenfelül több kisvasút vezetője ismertette elmúlt évi eredményeit és gondjait, valamint tervezett fejlesztéseit.

Jakóts Ádám (Szöveg és kép)
Hegyisport és Turista Magazin – 2007. március

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!