Az oldalra felkerült:
2010. január 3-án
Skanzenvasút

    Ha Szentendrét és a vasutat összefüggésben említjük, rövidesen már nemcsak a Budapestre tartó HÉV és a Városi Tömegközlekedési Múzeum juthat eszünkbe, hanem Magyarország legújabb vasútvonala is! Március elején ugyanis kezdetét vette a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a leendő „Skanzenvasút” vágányainak lefektetése. A húszas-harmincas évek vicinálisainak hangulatát idéző pálya a Skanzen Örökség Program keretén belül épül 1435 milliméteres nyomtávolsággal és öt megállóval, melyektől a látogatók különféle tájegységeket érhetnek majd el.


    Ottjártunkkor már több száz méternyi vágány kígyózott a szalmafedeles házak között, a munka jó ütemben haladt, holott ezennel a vasút építése is különleges. Eljövendő „szigetüzemről” lévén szó, a mai kor vasútépítő technológiái csak igen körülményesen lennének alkalmazhatók, így a falumúzeum korhű vasútja korhű módon is épül, főként kézzel, emberi erővel.


Ennek „örömét” ugyan csak a vasútépítők „élvezhetik”, de a tervek szerint április 8-tól, a szezonnyitó naptól a nagyközönség már utazhat is a szépen felújított Ganz motorkocsiban, amely a mezőhegyesi vasútállomás felvételi épületének mintájára emelt új látogatóközpont elől kezdi majd meg útját.

Szöveg és kép: Jakóts Ádám
Turista Magazin – 2009. április

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!