Az oldalra felkerült:
2010. január 3-án
Hosszabb útvonalon a Börzsönyben

    Az idei szezonkezdet óta immár hivatalosan is hosszabb lett a Börzsöny erdeibe vezető Kemencei Erdei Múzeumvasút (KEMV). A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület (KBK) által 2000 óta önkéntes munkával működtetett 600 mm nyomtávolságú kisvasút újraindítása óta töretlenül fejlődik.


A Kemencére menekített járművek felújításán kívül az egyesületnek a legtöbb feladatot a vonal árvizekben elpusztult hídjainak és töltéseinek újjáépítése jelenti. Az idei év elején átadott 1,2 kilométeres vonalszakasz felújítása még 2007 tavaszán készült el, de a hatósági engedélyek csak mostanra érkeztek meg. A vonal végpontjának szerepét Pityur rétje megállóhelytől Feketevölgy állomás vette át, melynek elérését két patakhíd és egy támfal megépítése előzte meg.


A kisvasút apró vonata így már hamisítatlan erdei környezetbe viszi utasait, akik a Feketevölgy Panzió előtt szállhatnak le arról. A KBK idei tervei között szerepel egy kitérővágány építése ugyanitt, ezáltal a vonatok közlekedésében elkerülhető lesz a tolt üzem. A felújított szakasz átadásával immár nem a kemencei, hanem a szilvásvárad hazánk legrövidebb erdei kisvasútja.

Szöveg és kép: Jakóts Ádám
Turista Magazin – 2009. május

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!