Az oldalra felkerült:
2005. november 20-án
Kisvasúti nap Lillafüreden

    Május 28-án rendezték meg a Lillafüredi Állami Erdei Vasút kisvasúti napját. A program ez alkalommal a Csanyik-völgybe vezetett, az Északerdő Rt. legújabb, Csanyiki Csemete Erdészeti Erdei Iskolájáig.
    A fővárosból érkező résztvevőket a rendezvény házigazdái már a Tiszai pályaudvaron fogadták, majd az MVK Rt. 151-es számú „legújabb” nosztalgiavillamosával utaztak a kisvasút végállomásához. A tíz órakor induló, zsúfolásig megtelt, ötkocsis különvonatot Papírgyárig a 447,401 pályaszámú gőzös továbbította, így a vasútbarátok a téli menet után idén immár másodszor találkozhattak „Lillával” üzem közben. Papírgyártól, gépcsere után, a frissen festett D02-510-es „Mk48-as” (nem típusjelzés, csak szóhasználat a LÁEV-en – a szerző) továbbította a vonatot a mahócai szárnyvonal néhai Csanyik-Erdészlak megállójáig, ahonnan rövid sétával érhető el az erdei iskola. A program keretében a felújított, patinás épület megtekintésén túl jutott idő ellátogatni a közeli vadasparkba, vagy bejárni a Forrásvölgy tanösvényt. Az iskola egyik termében bemutatták a LÁEV vonalára helyi vasútbarátok által kifejlesztett szimulátort, mely sokak csodálatát vívta ki. A nap során a különvonat a délutáni visszaindulás előtt tett még két kanyart Papírgyárig, csatlakozást teremtve a lillafüredi vonatokhoz. Az egyik irányban azonban kénytelen volt tolt menetben közlekedni, mivel az erdei iskola közelében újjáépíteni szánt régi, lőtéri kitérő még nem készült el. A mozdony Papírgyár állomás ismét üzembe helyezett kitérőjén járt körül az első forduló alkalmával.
    A program a Dorottya utcai végállomáson fejeződött be fél négykor, ahonnan ismét különvillamos szállította a vendégeket a pályaudvarig. Aki akart, leszállhatott Diósgyőr-Majláth állomáson, hogy a járműtelepen benézzen a műhelybe, ahol lencsevégre kaphatta a készülő B-26-os mozdonyt.

kép és szöveg: Jakóts Ádám    A Csanyik-völgyi erdei iskolát (jobbra) mintegy 100 millió forintos beruházás keretében hozta létre az Északerdő Rt. 2004-ben. Az 1920-as években épült erdészeti oktatóépületben két tantermet alakítottak ki a diákok számára. A létesítmény várhatóan az ősztől fogadja az elsősorban Miskolc környéki iskolákból érkező tanulókat, akik többnapos programokon vehetnek majd részt. Az iskola beindulásától a mahócai kisvasúti vonal forgalmának fellendülését is remélik.

Indóház – 2005. július

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!