Az oldalra felkerült:
2011. augusztus 14-én

Kárpátalja Expressz 2012.
Négy országon át a Monarchia egykori vasútvonalain

Időpont: 2012. szeptember 7-8-9.
Jelentkezés: www.info13.hu/karpatalja

    Az egykori Magyarország keleti területein megépült vasútvonalakat napjainkban több határ szeli át, ám a régi összeköttetések többé-kevésbé még mindig járhatók, holott azok az egyes utódállamok különálló vasúthálózatainak részei. 2010-ben hatvanhat év után járt ismét magyar személyvonat Kárpátalja normál nyomtávú vonalain. Idén szeptember 7-9. között a Partiumon, Kárpátalján és a Felvidéken át vezet a Kárpátalja Expressz útja, bizonyítva, hogy a vasút képes összekötni az itt élő nemzeteket. Beregszászba és Nagyszőlősre ma nem jár menetrend szerinti személyvonat Magyarországról, holott a normál nyomtávú pálya adott. Magyar személykocsikból álló különvonatunk erre a hiányra is fel kívánja hívni a figyelmet.


    Szervező az Info13 Közhasznú Egyesület a MÁV Nosztalgia Kft. és a MÁV-START Zrt. közreműködésével.


A különvonat útvonala:

    Budapest – Debrecen – Nyírábrány/Érmihályfalva – Szatmárnémeti – Halmi/Nevetlenfalu – Nagyszőlős – Beregszász – Csap/Ágcsernyő – Perbenyik – Kisújhely/Sátoraljaújhely – Miskolc – Budapest

    A szerelvény terveink szerint a 017-es Nohab mozdonyból, valamint hét személy- és egy étkezőkocsiból fog állni.


Tervezett program:

Szeptember 7. péntek

    Indulás a kora reggeli órákban Budapest-Nyugati pályaudvarról. Útvonalunk a korábbi évekétől kissé eltérő, így délelőtt Érmihányfalvánál érkezünk a Partium északi részébe. Rövid, kb. egyórás ünnepség erejéig időzünk Szatmárnémeti állomásán, majd vonatunk Halminál áthalad a személyvonatok által nem használt román-ukrán határon. Nevetlenfaluban hagyományosan szívélyes ünnepséggel, finom étkekkel és italokkal fogad minket Kárpátalja. Késő délután érkezünk meg aznapi úticélunkra, Nagyszőlősre, ahol a ferences templomban fogadnak minket a helyi vezetők. Szállás falusi turizmus keretében magánházaknál és panziókban Nagyszőlős – Nevetlenfalu – Visk környékén. A helyi közlekedést az állomásról a szállásadók biztosítják.

Szeptember 8. szombat

    A szállásadóknál elköltött reggeli után a vonat utasai több kisebb csoportra osztva, felváltva vesznek részt a programokon. Rövid nagyszőlősi városnézés után a tiszapéterfalvai György-kastélyt és a benne található Péterfalvai Képtárat tekintjük meg. Délután az 1270-ben alapított Viskre utazunk, hogy részt vegyünk a kárpátaljai szórványmagyarság megmara-dásáért életre hívott II. Felső-Tisza Vidéki Magyarok Találkozóján , ahol közel húsz magyar település énekesei, néptáncosai mutatják be műsorukat. Szabadprogramra, vásárlásra Nagyszőlősön, ill. elsősorban Visken lesz lehetőség. Este az ünnepi vacsora a Tisza partján lesz, helyi népművészek műsorával.

Szeptember 9. vasárnap

    Vasárnap reggeli után vonatunk immár hazafelé indul Nagyszőlős állomásról. Utunkat Beregszász felé vesszük, első megállónk ott, Kárpátalja legmagyarabb városában lesz. Itt emléktáblát avatunk a Kárpátaljai Református Egyházkerület levéltáránál néhai kollégánk, G. Szűcs László emlékére. Vonatunk idén is ellátogat a Felvidék magyarjaihoz. A szerelvény Csaptól Ágcsernyő felé lépi át az ukrán-szlovák határt, majd Perbenyik állomáson élvezhetjük a helyi magyarok vendégszeretetét. A felvidéki szakasz után Sátoraljaújhelyen és Miskolcon át érkezünk vissza Budapest-Nyugati pályaudvarra a késő esti órákban.


Menetrend (tervezet):
Az időpontok magyar idő szerint értendőek!
  • Péntek, 6:18 – Indulás Budapest-Nyugati pályaudvarról
  • Péntek, ~18:30 – Érkezés Nagyszőlősre, majd ünnepség után utazás a szálláshelyekre
  • Vasárnap, ~23:00 – Érkezés Budapest-Nyugati pályaudvarra
    A vonat odaúton felszállás céljából Szolnokon és Debrecenben, visszafelé leszálláshoz Szerencsen és Miskolcon áll meg.

    A pontos menetrendet később tesszük közzé.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!


Céljaink:
  • A nemzeti vasút elismertségének javítása
  • A magyar-ukrán jószomszédi kapcsolatok ápolása
  • Felhívni a figyelmet, hogy lehetőség van határokon átívelő gazdasági, közlekedési és turisztikai együttműködésre az ország keleti végeinél is
  • Megalapozni a határokon átnyúló, hosszútávú régiós együttműködés lehetőségét, ezáltal elősegítve a keleti országrészben a munkahelyteremtést
  • A határon túli magyarok nemzeti önbecsülésének erősítése

Részvételi díj:
2. osztályon utazva: 39 900 Ft,-/fő
1. osztályon utazva: 49 900 Ft,-/fő

    A részvételi díj magában foglalja az utazások, a szállás, a félpanziós ellátás és az idegenvezetés díját.
    A részvételi díj nem tartalmaz baleset- és poggyászbiztosítást, egyéni költségeket, valamint semmilyen kedvezmény nem vehető igénybe.
    A szervezők lemondást csak augusztus 15-ig tudnak elfogadni, ezt követően a befizetett részvételi díj visszatérítésére nincs mód.


Jelentkezés: www.info13.hu/karpatalja


További tudnivalók:
www.vasutinfo.hu

Info13 Közhasznú Egyesület:
+36 (1) 239-1784, vagy +36 (30) 456-0192
info@info13.hu

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges!

Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!