Az oldalra felkerült:
2013. szeptember 6-án

Délutáni programunk szerint ellátogatunk a Miskolci Állatkertbe. Rendezvényünk résztvevői a Vadasparkba kedvezményes belépőjegyet válthatnak – részletek lejjebb! (2013. X. 7.)

Az őszi erdő színpompás díszletei mellett
Különvonat a Mahócai szárnyvonalra!


2013. október 19. szombat
Kedvezményes jegyek igénylésének határideje: 2013. október 17. 23:59


Jelentkezés / információ: lillavonat@gmail.com    Az Északerdő Zrt. és A LÁEV baráti köre változatos programokkal, az őszi erdő színpompás díszletei mellett várja a kisvasút és a Bükk szerelmeseit az erdei vasút vadregényes szárnyvonalára indított különvonatára! Az ez alkalomból kiállított szerelvény a menetrend szerinti vonatok által nem járt szakaszon, Ortástető állomásig közlekedik.

    Ortástető a Mahócai szárnyvonal közel felénél, Papírgyár elágazóállomástól hat kilométerre található. A szárnyvonal egyelőre csak idáig járható, innen Andókút még kb. három, Mahóca öt kilométerre található.


    Szerelvényünk az időjárásnak megfelelő összeállításban, nyitott és zárt személykocsikból fog állni. Vonógépként jelen tervek szerint – őszi szárnyvonali programon elsőként – a két C-50-es kismozdony fog szolgálni.

    A program résztvevőinek a helyszínen lehetőséget biztosítunk előre csomagolt lillafüredi füstölt pisztráng vásárlására is! Ára a halak méretétől függően 800 - 1000 Ft,-/db.


VEZETETT ÉS EGYÉNI PROGRAMOK, LEHETŐSÉGEK:


Vezetett programok:
  • Délelőtti programunk szerint vendégeink először Csanyik-Erdei Iskoláig utaznak a különvonattal. Innen kiindulva, szakavatott vezető kalauzolásával bejárjuk a nemrég felújított Forrás-völgyi tanösvényt. Az erdei iskolához való visszatérés után a résztvevők a fotósvonati szerelvénnyel utazhatnak tovább Ortástetőig. Érkezés után ajánljuk délutáni programunkat, avagy tetszés szerinti egyéni időtöltést.
  • Délutáni programunk szerint az ortástetői érkezés után vezetett erdei séta indul a Miskolci Állatkerthez. A vadaspark megtekintése után tetszés szerint vissza lehet térni Ortástetőre, vagy a csanyik-erdei iskolai megállóhoz, a hazatérő különvonatok valamelyikéhez. Az állatkertbe rendezvényünk résztvevői (minimum 15 fős csoport esetén) kedvezményes belépőjegyet (felnőtteknek 1050 Ft,-/fő) válthatnak a helyszínen.

Fotósvonat vasútbarátoknak:
  • A délelőtti érkezést követően Ortástető – Papírgyár – Ortástető viszonylatban fotósvonatot indítunk, útközben többszöri fotómegállásokkal. A fotómegállások során fényképezési szándék nélkül a vonatról leszállni és ezzel a fotósokat zavarni tilos! A vasútfotós járaton való utazás – fényképezési szándéktól függetlenül – fotósvonati kiegészítő jegy váltása esetén lehetséges. A fotósvonathoz Papírgyár állomásnál csatlakozást biztosítunk Lillafüred felé, amely vonatra szintén érvényes a fotósvonati kiegészítő jegy, egészen Garadnáig. Ezzel lehetőség nyílik egy napon a teljes LÁEV-vonalhálózat beutazására! Akik visszatérnek Ortástetőre, érkezés után választhatják a délutáni vezetett programot, avagy tetszés szerinti egyéni időtöltést.

Ajánlataink egyéni, szabad programokhoz:
  • Ortástető állomástól érdemes kirándulást tenni a kisvasút mentén a hozzávetőleg három kilométerre fekvő Andókútig. A varázslatos hangulatú erdei pihenőhelyet az Északerdő Zrt. idén tavasszal újította fel. A kis erdei tisztáson, a forrástó partján kitűnő lehetőség nyílik egy nyugalmas nap eltöltésére, kikapcsolódásra, szalonnasütésre.
  • Ortástetőtől kicsit hosszabb kirándulásra vágyó vendégeink több turistaúton is célba vehetik a Garadna völgyét, Lillafüredet, a Pisztrángtelepet, vagy Garadna végállomást, útba ejtve például az Udvar-kő-barlangot. Számukra a megváltott kirándulóvonati jegy birtokában lehetőséget biztosítunk a LÁEV fővonalán közlekedő menetrend szerinti vonatok valamelyikén történő hazatérésre. Az utolsó vonat e napon 16:30-kor indul Garadnáról Miskolcra.

Megújult a Forrásvölgy tanösvény Miskolc határában

    Kicsiknek, nagyoknak, családoknak egyaránt érdemes felkeresni a Miskolc határában lévő Forrásvölgy tanösvényt: kiváló helyszín mindazoknak, akik friss erdei levegőn szeretnék feleleveníteni a környezetismeret és biológia órákon tanultakat. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai áprilisban nyolc új információs táblát helyeztek ki a több mint három kilométer hosszú tanösvényen. A táblák segítségével játszi könnyedséggel ismerhető meg a térség állat- és növényvilága, de a Bükk-hegység földtani képződményeiről és az erdészek munkájáról is tájékozódhatnak a természetjárók. A Forrásvölgy tanösvényt mindenkinek ajánljuk, aki jobban meg akarja ismerni a természet zöld szentélyét: az erdőt. A 2-3 óra alatt bejárható útvonal érinti a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolát. Közvetlenül a tanösvény mellett, a Forrás-völgyben található a fokozottan védett Kecske-lyuk barlang, rövid kitérővel pedig egy másik közismert természeti képződmény, a Büdöspest-barlang is elérhető.

    Az Északerdő Zrt. honlapja nyomán  
MENETREND:

9:00-tól   gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson
     - jegyváltás előzetes regisztráció alapján

9:30   kirándulóvonat indulása Miskolc-Dorottya utca állomásról
9:55   érkezés Csanyik-Erdei Iskola állomásra
     - a Forrás-völgyi tanösvényt bejárni kívánó vendégek leszállnak
10:00   továbbutazás Csanyik-Erdei Iskolától Ortástető felé
10:24   kirándulóvonat érkezése Ortástetőre
     - fotósvonat Papírgyárig, csatlakozással Lillafüred felé
     - egyéni, szabad programok kezdete

10:40   fotósvonat indulása Ortástetőtől Papírgyár állomásig
     vasútfotósoknak fotómegállásokkal, külön díj ellenében!
11:42   Érkezés Papírgyár állomásra
     - átszállási lehetőség Lillafüred, ill. Garadna felé (11:45)
11:55   Fotósvonat indulása Papírgyártól Ortástetőre

12:03/12:15   Csanyik Erdei Iskola
     - Forrás-völgyi tanösvényt bejárók felszállnak, indulás Ortástetőre
12:49   Érkezés Ortástetőre
     - séta a Miskolci Állatkerthez, állatkert megtekintése
     - egyéni, szabad programok kezdete

15:50   1. kirándulóvonat visszaindulása Ortástetőről Miskolcra
16:14   felszállási lehetőség Csanyik-Erdei Iskolánál
16:39   1. kirándulóvonat érkezése Miskolc-Dorottya utca állomásra

16:50   2. kirándulóvonat visszaindulása Ortástetőről Miskolcra
17:14   felszállási lehetőség Csanyik-Erdei Iskolánál
17:39   2. kirándulóvonat érkezése Miskolc-Dorottya utca állomásra

    A menetrend tájékoztató jellegű. Az esetleges változásokról indulás előtt, illetve a helyszínen minden jelentkezőt időben értesítenünk.


RÉSZVÉTELI DÍJAK:

Kedvezményes árú jegyek a kirándulóvonatra:

    Felnőtteknek 2100 Ft,-/fő, gyermekeknek (14 éves kor alatt) 1200 Ft,-/fő

Érvényes odaútban a Miskolc-Dorottya utca – Ortástető, majd visszaútban az Ortástető – Miskolc-Dorottya utca, vagy a Garadna – Miskolc-Dorottya utca egyszeri utakra.


Kedvezményes árú fotósvonati kiegészítő jegy:

    Egységesen 1100 Ft,-/fő, a kirándulóvonat díján felül

Érvényes odaútban az Ortástető – Papírgyár, majd visszaútban a Papírgyár – Ortástető, vagy a Papírgyár – Garadna egyszeri utakra.


Kedvezményes jegy váltásának feltétele az előzetes regisztráció!Kedvezményes jegyek legkésőbb 2013. október 17-én 23:59-ig igényelhetők. Az ezután, vagy a helyszínen jelentkezők csak a szabad helyek függvényében és teljes áron vehetnek részt a programon! A teljesárú jegyek díja: felnőtt: 2400,-, gyermek: 1400,-, fotós: 1400 Ft,-/fő. Jegyváltás előzetes regisztráció alapján indulás előtt (9:00 órától) az állomáson.


4 éven aluli gyermekek számára a különvonaton való utazás díjmentes.


Kutya felnőttjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (2100 / 2400 Ft,-/kutya áron).


Kerékpár gyermekjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (1200 / 1400 Ft,-/kerékpár áron), ám korlátozott számban.JELENTKEZÉSKOR KÉRJÜK MEGADNI:

  • a jelentkezők pontos számát, megjelölve, hogy felnőtt-, vagy gyermekjegyre jogosult-e az illető,
  • részt kíván-e venni a tanösvény-bejáráson és az állatkerti programon,
  • részt kíván-e venni az fotósvonaton,
  • ...vagy mindezektől független egyéni programot tervez,
  • illetve, hogy kér-e füstölt pisztrángot és ha igen, mennyit.

Jelentkezés / információ: lillavonat@gmail.com
Képgalériák korábbi szárnyvonali rendezvényeinkről:
Nyárköszöntő kisvasúti nap a LÁEV-en 2013. május 25.
    Az idei lillafüredi kisvasúti napot az Északerdő Zrt. és a LÁEV baráti köre közösen szervezte. A program keretében ismét különvonat indult a menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalra, Ortástető állomásig. A programra, melynek keretében andókúti bográcsozásra, tanösvénybejárásra és erdei iskolai bemutatóra is sor került, most is szép számú érdeklődő (...)
Lilla-napi különvonat Ortástetőre és... 2013. február 16.
    Az idei Lilla-napon immár harmadik alkalommal indítottunk különvonatot a LÁEV szárnyvonalára, annak 2008. óta tartó kényszerű üzemszünete óta. A programra előzetes várakozásinkat is meghaladva minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott, közel 160 fő volt kíváncsi a rendezvényre. A vonat így két mozdonnyal és hat kocsival közlekedett, először a szárnyvonalra, majd (...)


Csatlakozzon hozzánk és ajánljon ismerőseinek is!„Különvonat Ortástetőre”


Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!