Az oldalra felkerült:
2014. január 23-án

Lilla-napi vonatozás!


2014. február 15. szombat
Kedvezményes jegyek igénylésének határideje: 2014. február 13. 23:59


Jelentkezés / információ: lillavonat@gmail.com    Az ÉSZAKERDŐ Zrt. szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Lillafüredre és Garadnára induló Lilla-napi kiránduló-, illetve fotósvonataira! Lilla nevű utasaink a közeli névnap alkalmából e napon a kirándulóvonaton díjmentesen utazhatnak!

    A különvonati utazás mellett vasút- és helytörténeti kiegészítő programokkal készülünk vendégeinknek. Az út során megemlékezünk a LÁEV 60 évvel ezelőtt üzembeállított Lilla nevű gőzmozdonyáról, felsőhámori, ill. lillafüredi sétánk során röviden betekintést nyerünk Herman Ottó munkásságába, megtekintjük a felújított lillafüredi függőkerteket, illetve bejárjuk a Pisztráng Tanösvényt. Mindezek után Garadnán disznótoros ebéddel és forralt borral várja vendégeit a Mókus Odú erdei falatozó, ahol akár zenés-táncos mulatságra is lehetőség lesz!


    Szerelvényünk az időjárásnak megfelelő összeállításban, zárt személykocsikból fog állni. Vonógépként Mk48-as és C-50-es mozdonyokkal is találkozhatunk.

    A program résztvevőinek Garadnán lehetőséget biztosítunk helyben, frissen töltött hurka, kolbász vásárlására is, természetesen a helyben fogyasztás mellett.


VEZETETT PROGRAMOK, ESEMÉNYEK:


Vezetett programok:
 • Nem sokkal a Dorottya utca indulást követően megszakítjuk utunkat Diósgyőr-Majláth forgalmi telepen, ahol röviden megemlékezünk a LÁEV 447,401 pályaszámú, Lilla nevű gőzmozdonyának 60 évvel ezelőtti üzembeállításáról. Ehhez kapcsolódva a különvonat kocsijaiban a mozdony történetét felölelő fotókiállítást tekinthetnek meg utasaink.
 • A kirándulóvonat puskaporosi érkezését követően sétát teszünk a felsőhámori temetőn át Lillafüredre. Út közben röviden megemlékezünk a 100 évvel ezelőtt elhunyt neves természettudósról, Herman Ottóról. Az „utolsó magyar polihisztor” sírjától utunkat Lillafüred felé vesszük, érintve a tavaly szeptemberben átadott, gyönyörűen felújított függőkerteket és a vízesést.
 • A kirándulóvonat garadnai érkezése után szakavatott vezetéssel bejárjuk a szintén tavaly felújított Pisztráng Tanösvényt. A kb. három kilométeres, könnyű erdei séta során betekintést nyerhetünk a környék élővilágába, illetve a Garadna völgyében nagy múltra visszatekintő pisztrángtenyésztés történetébe.
 • A felújított lillafüredi függőkertek látványa talán este, kivilágítva a legszebb. Aznapi utolsó, Garadnáról 16:50 perckor visszainduló különvonatunk utasainak lehetőséget biztosítunk egy rövid lillafüredi sétára immár alkonyat után is. A 2. különvonat ezután tér vissza Miskolcra.

Fotósvonat vasútbarátoknak:
 • A kirándulóvonat útjával „párhuzamosan”, fotósvonatot indítunk Miskolc-Dorottya utca – Garadna – Lillafüred – Garadna (– Miskolc-Dorottya utca) viszonylatban. Az út során a vonal legszebb pontjain számtalan fotómegállást tartunk, várhatóan olyan helyeken is, ahol eddig még hasonlóra nem volt alkalom. A szerelvény hegymenetben egy C-50-es kismozdonyból és 1 db Bax sorozatú kocsiból fog állni. A szerelvény különleges, hiszen ilyen összeállításban szinte soha nem közlekedett még vonat a LÁEV vonalain. Garadnától völgymenetben pedig egy vegyesvonat fog témául szolgálni a kedves vasútbarátoknak.

Disznótoros ebéd Garadnán, a Mókus Odú erdei falatozóban:
 • A Pisztráng Tanösvény bejárása, illetve a fotósvonat második garadnai érkezése után disznótoros ebédre várjuk utasainkat a Mókus Odú büfében!

  A helyben vágott alapanyagból szintén helyben készült, ízletes hurka, kolbász mellett pecsenyesült, párolt káposzta és egy szelet kenyér jelenti a menüt a Mókus Odúban. Mindezekhez lélekmelegítő forralt bort, teát, avagy tüzes pálinkát is választhatnak vendégeink, akik másfél-két órát tölthetnek el itt, akár zenés-táncos mulatozással is egybekötve.

  A menü ára – forralt bor és az egyéb felsorolot italok nélkül – 1500 Ft,-/adag.

Megújult a lillafüredi függőkert

    (...) Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja.
    A megújult látványosság minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott, a vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni: kialakították a fiatalság és találkozások, a vízesés, a virágok, a zene, a költészet, a szobrászat teraszát, és az Anna-kilátót. (...)

    A boon.hu portál cikke nyomán  
MENETREND:

A KIRÁNDULÓVONAT menetrendje:

9:00-tól   gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson
     - jegyváltás előzetes regisztráció alapján

10:00   kirándulóvonat indulása Miskolc-Dorottya utca állomásról
10:08/10:40   Diósgyőr-Majláth forgalmi telep
     - megemlékezés a Lilla gőzmozdony 60 évvel ezelőtti üzembeállításáról
     - járműtelep megtekintése
11:01   érkezés Puskaporos állomásra
     - séta a felsőhámori temetőn és a lillafüredi függőkerteken át Lillafüred állomásra
12:10   kirándulóvonat indulása Lillafüredről Garadnára
12:30   kirándulóvonat érkezése Garadnára
     - Pisztráng Tanösvény bejárása
     - disznótoros ebéd és vásár a Mókus Odúban

16:00   1. különvonat visszaindulása Miskolcra
16:20/16:22   Lillafüred
16:55   1. különvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utca állomásra

16:50   2. különvonat visszaindulása Garadnáról Miskolcra
     - útközben megállás Lillafüreden, a kivilágított függőkertek megtekintésére
17:10/17:50   Lillafüred
     - kivilágított függőkertek megtekintése
18:23   2. különvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utca állomásra

A FOTÓSVONAT menetrendje:

9:00-tól   gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson
     - jegyváltás előzetes regisztráció alapján

9:45   fotósvonat indulása Miskolc-Dorottya utca állomásról
10:00/10:45   Diósgyőr-Majláth forgalmi telep
     - megemlékezés a Lilla gőzmozdony 60 évvel ezelőtti üzembeállításáról
     - járműtelep megtekintése
11:16/11:25   Puskaporos
     - fotómegállás, kirándulóvonat előzése
11:29/11:56   Lillafüred
     - fotózás a deltában, a Park kitérőben, vonatelőzések, -keresztek
12:11/12:25   Fazola-kohó
     - menetrend szerinti és a kirándulóvonat előzése
12:35   fotósvonat érkezése Garadnára
     - szerelvény rendezés, vegyesvonat összeállítása

~13:00   fotós vegyesvonat indulása Lillafüredre
13:28/13:32   Fazola-kohó
     - vonatkeresztezés
~14:00   fotós vegyesvonat érkezése Lillafüredre
     - kiállás a Park kitérőbe, teherkocsik kisorozása

14:40   fotósvonat visszaindulása Lillafüredről Garadnára
15:10   fotósvonat második érkezése Garadnára
     - disznótoros ebéd és vásár a Mókus Odúban

16:50   2. (fotós) különvonat visszaindulása Garadnáról Miskolcra
     - útközben megállás Lillafüreden, a kivilágított függőkertek megtekintésére
17:10/17:50   Lillafüred
     - kivilágított függőkertek megtekintése
     - teherkocsik vonatba sorozása
18:23   2. (fotós vegyes) különvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utca állomásra

    A menetrend tájékoztató jellegű. Az esetleges változásokról indulás előtt, illetve a helyszínen minden jelentkezőt időben értesítenünk.


RÉSZVÉTELI DÍJAK:

Kedvezményes árú jegyek a kirándulóvonatra:

    Felnőtteknek 1800 Ft,-/fő, gyermekeknek (14 éves kor alatt) 1200 Ft,-/fő

    Lilla nevű utasaink a kirándulóvonaton e napon díjmentesen utazhatnak!

Érvényes a Miskolc-Dorottya utca – Garadna közti egyszeri menettérti utazásra a kirándulóvonaton a program szerinti útmegszakításokkal. Visszaútban bármely vonat (menetrend szerinti is) igénybe vehető vele, kivéve a Garadnáról 13:00 órakor induló fotós vegyesvonatot.


Kedvezményes árú fotósvonati jegy:

    Egységesen 2800 Ft,-/fő

Érvényes a fotósvonaton a program szerinti valamennyi utazásra, illetve visszaútban bármely 15:00 óra után induló vonatra (menetrend szerintire is).


Kedvezményes jegy váltásának feltétele az előzetes regisztráció!Kedvezményes jegyek legkésőbb 2014. február 13-án 23:59-ig igényelhetők. Az ezután, vagy a helyszínen jelentkezők csak a szabad helyek függvényében és teljes áron vehetnek részt a programon! A teljesárú jegyek díja: felnőtt: 2100,-, gyermek: 1400,-, fotós: 3000 Ft,-/fő. Jegyváltás előzetes regisztráció alapján indulás előtt (9:00 órától) az állomáson.


4 éven aluli gyermekek számára a különvonatokon való utazás díjmentes.


Kutya felnőttjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (1800 / 2100 Ft,-/kutya áron).


Kerékpár gyermekjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (1200 / 1400 Ft,-/kerékpár áron), ám korlátozott számban.JELENTKEZÉSKOR KÉRJÜK MEGADNI:

 • a jelentkezők pontos számát, megjelölve, hogy felnőtt-, vagy gyermekjegyre jogosult-e az illető,
 • részt kíván-e venni a fotósvonaton,
 • részt kíván-e venni a felsőhámor-lillafüredi sétán és a tanösvény-bejáráson,
 • illetve, hogy kér-e disznótoros ebédet Garadnán, valamint kíván-e külön is vásárolni.

Jelentkezés / információ: lillavonat@gmail.com
Képgalériák korábbi szárnyvonali rendezvényeinkről:
Őszi különvonat Ortástetőre 2013. október 19.
    Idei harmadik ortástetői különvonatunk ezennel az őszi erdőt vette célba. Szerelvényünk gyönyörű sárga-barna lombok alatt haladt célja felé, rajta mintegy 180 utassal. Aki pedig az állatkerti séta helyett kicsit továbbsétált Ortástetőtől Andókút felé, kellemes meglepetésben lehetett része: láthatta, hogy megkezdődött a szárnyvonal nem járt szakaszának felújítása, (...)
Nyárköszöntő kisvasúti nap a LÁEV-en 2013. május 25.
    Az idei lillafüredi kisvasúti napot az Északerdő Zrt. és a LÁEV baráti köre közösen szervezte. A program keretében ismét különvonat indult a menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalra, Ortástető állomásig. A programra, melynek keretében andókúti bográcsozásra, tanösvénybejárásra és erdei iskolai bemutatóra is sor került, most is szép számú érdeklődő (...)


Csatlakozzon hozzánk és ajánljon ismerőseinek is!„Lilla-napi vonatozás 2014”


Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!