Az oldalra felkerült:
2011. június 13-án

Kárpátalja Expressz 2011.
Négy országon át a Monarchia egykori vasútvonalán

Időpont: 2011. szeptember 9-10-11.
Jelentkezés: www.info13.hu/karpatalja

    Az egykori magyar vasútvonalak elhelyezkedése sokfelé meghatározó volt a trianoni határok meghúzásánál. Így kerültek a határ magyarlakta túloldalára kétszázharminc kilométer hosszúságban a Kárpátalja Expressz által bejárt szakaszok is. Kárpátalján ma már széles nyomtávú a vasút, de létezik normál nyomtávú pálya is. Hosszú évtizedeken át a határok szétválasztották az itt élő nemzeteket. Ezeken a vasútvonalakon hatvanhat év után 2010-ben közlekedett először ismét magyar vonat. Ez az út három országon, Magyarországon, Ukrajnán és Románián át vezetett. Most jött el az idő, hogy a vasút ismét összekösse az itt élőket, legyenek azok magyarok, ukránok, ruszinok, románok, vagy szlovákok.


    Az Info13 Közhasznú Egyesület és a MÁV Nosztalgia Kft. Kárpátalja Expressz néven 2011. szeptember 9-11-én második alkalommal indítja el különvonatát magyar szerelvénnyel Kárpátalja normál nyomtávú vonalára. Ebben az évben már négy országon át vezet az út, a régi vasúti fővonalat követve Szlovákián is keresztülhalad az Expressz.


Tervezett útvonal:

    Budapest – Miskolc – Sárospatak – Sátoraljaújhely/Kisújhely – Perbenyik-Királyhelmec – Ágcsernyő/Csap – Beregszász – Nevetlenfalu/Halmi – Szatmárnémeti – Érmihályfalva/Nyírábrány – Debrecen – Budapest

    A szerelvény terveink szerint a 017-es Nohab mozdonyból, valamint nyolc személy- és egy, vagy két étkezőkocsiból fog állni.


Tervezett program:
Az időpontok magyar idő szerint értendőek!

Szeptember 9. péntek

    Reggel 5:45-kor indulás Budapest-Nyugati pályaudvarról. Az útvonal idén a néhai Budapest – Sátoraljaújhely – Munkács – Lavocsne vasúti fővonal egy részén halad Bátyú állomásig. Első megállásunk a felvidéki Királyhelmec közelében, Perbenyik állomáson lesz, majd vonatunk Ágcsernyőnél lép át Kárpátaljára. A csapi ünnepség után Nohabunk elé várhatóan ukrán Szergej kerül és Kárpátalja még létező normál nyomtávú pályáján Beregszász felé indulunk. Szállást falusi turizmus keretében biztosítunk a Beregszász-környéki falvakban. A vonatról mindenki az ennek megfelelő állomáson száll le, ahová a háziak kijönnek a csoport elé. Ezen az estén vacsorát a szállásadók biztosítanak.

Szeptember 10. szombat

    A szállásadóknál elköltött reggeli után a vonat utasai több kisebb csoportra osztva, felváltva vesznek részt a programokon. Beregszászban városnézés és a múzeum megtekintése lesz a program, majd a kisvasút szerelvényével Nagyberegre utazunk, ahol szőttes kirakodóvásár lesz a vonat utasai számára. Autóbusszal ellátogatunk Csetfalvára, Mezőváriba és Tiszacsomára. Estére a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola több termében lesz közösen az ünnepi vacsora. Természetesen várjuk a református, a görög-katolikus, az ortodox és a katolikus egyház vezetőit is asztali áldást mondani. A vacsora közben helyi zenekarok adnak műsort, majd a vállalkozó kedvűeknek táncház zárja a napot.

Szeptember 11. vasárnap

    Vasárnap reggel a vonat összegyűjti az utasokat az egyes falvakból, majd továbbutazunk Nevetlenfaluba. Már most számítanak ránk, készülnek műsorral, lekvár és más helyi termék vásárlási lehetőségével. Ezután átlépjük az ukrán-román határt, majd a Partium északi része következik. Szatmárnémetiben állunk meg először, majd délután Érmihályfalva az utolsó megálló, ahol szép ünnepség várható. Este kilenc-tíz óra tájban érünk vissza Budapestre.


Tervezett menetrend:
  • 5:45 - Indulás Budapest-Nyugati pályaudvarról
  • Érkezés a Beregszász-környéki szállásokra 18:00 óra körül
  • vasárnap visszaérkezés Budapestre várhatóan 21:42-kor
    A vonat odaúton felszállás céljából Miskolcon, visszafelé leszálláshoz Debrecenben áll meg, csatlakozással Miskolc felé.

    A pontos menetrendet később tesszük közzé.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!


Céljaink:
  • A nemzeti vasút elismertségének javítása
  • A magyar-ukrán jószomszédi kapcsolatok ápolása
  • Felhívni a figyelmet, hogy lehetőség van határokon átívelő gazdasági, közlekedési és turisztikai együttműködésre az ország keleti végeinél is
  • Megalapozni a határokon átnyúló, hosszútávú régiós együttműködés lehetőségét, ezáltal elősegítve a keleti országrészben a munkahelyteremtést
  • A határon túli magyarok nemzeti önbecsülésének erősítése

Részvételi díj: 39 800 Ft,-/fő

    A részvételi díj tartalmazza a Kárpátalja Expresszre szóló vonatjegyet, a beregszászi kisvasútra szóló vonatjegyet, két éjszaka szállást reggelivel, az első estén vacsorával, a beregszászi múzeum belépőjét, a második napon az autóbusz és az idegenvezető költségeit, a második nap estéjén a Főiskolán az ünnepi vacsora költségeit, egy pohár itallal.
    A részvételi díj nem tartalmaz baleset- és poggyászbiztosítást, egyéni költségeket, valamint semmilyen kedvezmény nem vehető igénybe.
    A szervezők lemondást csak augusztus 10-ig tudnak elfogadni, ezt követően a befizetett részvételi díj visszatérítésére nincs mód.


Jelentkezés: www.info13.hu/karpatalja


További tudnivalók:
www.vasutinfo.hu

Info13 Közhasznú Egyesület:
+36 (1) 239-1784, vagy +36 (30) 456-0192
info@info13.hu

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges!
Az oldalon szereplő bármely fénykép, vagy írás esetleges további felhasználásának
csak előzetes hozzájárulásommal tudnék örülni!